Sipilä kutsui ay-johtajat yllättäen Kesärantaan – irtisanomiskiistaan haetaan ratkaisua

Valtiovaraniministeri Petteri Orpo (kok.) ei lähde arvioimaan, aukeaako solmu irtisanomisista illan tapaamisessa.

Ammattiyhdistysjohtajat
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tapasivat pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tapaavat pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen johtokolmikko tapaa tänään torstaina alkuillasta palkansaajajärjestöjen johtajat pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tapaamiseen osallistuvat hallituksen johtotrion lisäksi SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajat. Ylen tietojen mukaan tapaaminen on pääministeri Sipilän yllättäen koolle kutsuma.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan irtisanomiskiistaan voidaan löytää ratkaisu jo tänä iltana.

Työmarkkinajärjestöt valmistelevat yhä yhteistä ehdotusta

Sipilä tyrmäsi tiistaina kiistan ratkaisuksi hahmoteltua ajatusta määräaikaisten sopimusten helpottamiseksi. Sipilä arvioi, että ehdotuksen toteuttaminen heikentäisi naisten asemaa työmarkkinoilla eikä vaikuttaisi työllisyyteen niin paljoa kuin irtisanomissuojan heikennys.

Ylen tietojen mukaan työmarkkinakeskusjärjestöt valmistelevat edelleen yhteistä ehdotusta vaihtoehdoksi henkilöperusteisen irtisanomissuojan heikentämiselle pienissä yrityksissä.

Sovitteluratkaisu perustuisi edelleen määräaikaisten työsopimusten solmimisen helpottamiseen. Ajatus on ollut, että yritys voisi kerran tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen sopimuksen ilman perusteltua syytä.

Keskusjärjestöissä on ollut toiveikkuutta, että jonkinlainen sovitteluehdotus valmistuisi.

Ehdotuksesta ovat keskustelleet työntekijäkeskusjärjestöistä SAK, STTK ja Akava sekä työnantajajärjestöistä Elinkeinoelämän keskusliitto ja Kuntatyönantajat.

Orpo ei halua arvioida, löytyykö ratkaisu

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei lähde arvioimaan, löytyykö kokouksessa ratkaisua tämän illan aikana. Hän ei ota kantaa siihen, millaisia ratkaisuehdotuksia on pöydällä.

– Meidän velvollisuutemme on tavata, keskustella ja etsiä ratkaisuja. On hyvä tavata palkansaajakeskusjärjestöt kaikki kerralla ja kuulla, mitä he tällä hetkellä miettivät, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hallitus ei ole saanut ay-liikkeeltä vielä mitään varsinaista esitystä, vaan hallitus on mediatietojen ja yksittäisten keskustelujen varassa.

Orpo kommentoi myös Suomen Yrittäjien tänään tarjoamia ratkaisuehdotuksia. Orpon mukaan ne ovat liian ongelmallisia palkansaajaliikkeen kannalta.

Hallitus on Orpon mukaan valmis arvioimaan kiistellyn irtisanomislain korvaamista ehdotuksella, jonka työllisyysvaikutukset olisivat samat.

Lue myös:

Irtisanomiskiistan sovitteluratkaisua yritetään kasata perjantaiksi – SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset kokoontumassa

Pääministeri Sipilä työmarkkinatilanteesta: Julkisuudessa ollut ratkaisuehdotus ei kelpaa – määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi naisten asemaa

PAMin mitta täyttyi: Liitto lähtee lakkojen tielle irtisanomislakia vastaan – tulevina viikkoina 50 000 ihmistä erilaisiin työtaisteluihin