Asemaan pikkuyrityksiä, lukioon hotelli – vanhat rakennukset säilyvät, käyttö muuttuu

Rakennusperinnön vaaliminen jää yhä enemmän yksityisten harteille.

rakennusperintö
Kemin rautatieasema ja kahvila.
Kunnostetussa Kemin asemaravintolassa toimii nykyisin kahvila ja majoitusliike, asemarakennuksessa on pienyrityksiä.Kimmo Hiltula / Yle

Historiallisesti arvokkaiden rakennusten omistajilla on nykyisin enemmän sananvaltaa omaisuutensa suhteen, samalla vastuu on kasvanut. Lapistakin löytyy esimerkkejä yksityisten ihmisten onnistuneista kunnostusprojekteista, joissa remonttiharrastus on tuottanut hyvää jälkeä.

Onnistuneista tapauksista huolimatta kaivataan valtion suunnalta tukea muun muassa rakennushistoriallisesti merkittävien pihapiirien säilymiseksi.

– Vanhaa rakennuskantaa tulee ihmisille perintönä. Jos ajattelee esimerkiksi Tornionjokilaaksoa, siellä on hienoja pihapiirejä, sanoo Tornionlaakson maakuntamuseon johtaja Minna Heljala.

Pihapiirissä on monesti päärakennus ja ulkorakennuksia.

– On iso satsaus lähteä korjaamaan niitä omin varoin, toteaa Heljala.

Viime vuosituhannen lopulla Torniossa entisöitiin laaja kokonaisuus maakuntamuseon naapurissa valtiovallan tuella, niin avustuksilla kuin edullisilla lainoilla. Vastaavaa tukea rakennusperinnön säilyttämiseen Heljalan mukaan ei viime vuosina Tornioon tai muutoinkaan pohjoiseen ole tullut.

Museoviraston kautta jaettujen veikkausvoittovarojen kokonaissumma on viime vuosina ollut 1,6 miljoonan euron luokkaa. Esimerkiksi vuonna 2017 avustusta myönnettiin 221 kohteelle, keskimääräinen avustussumma oli runsaat 7 000 euroa. Kokonaiskustannuksista avustus kattoi noin neljänneksen.

Historia säilyy katukuvassa

Rakennushistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ottaminen yrityskäyttöön on myös tuottanut tulosta. Esimerkiksi Tornion entinen yhteislyseo on muuttumassa hotelliksi, Kemin asema-alueen rakennuksille on löytynyt uutta käyttöä.

– On kaupunkikuvankin kannalta hyvä, että rakennukset pysyvät käytössä. Hienoa, että ajallinen kerrostuneisuus näkyy, sanoo Minna Heljala.

Kemin rautatieaseman kiinteistön hankkineella yrittäjäperheellä ei ollut ennakkoon tarkkaa suunnitelmaa, mitä toimintaa kunnostettaviin tiloihin tulee.

– Ajatuksena oli, että laitetaan paikat kuntoon ja kehitetään niihin jotain toimintaa, kertoo yrittäjä Markku Seppälä.

Kemin ja Tornion asemat samalla perheellä

Ensiksi Seppälät ottivat entisen asemaravintolan kahvilakäyttöön. Myöhemmin rakennuksen yläkertaan on remontoitu majoitustilaa. Lisäksi VR:n entinen kerhotalo on nykyisin vuokrattava juhlahuoneisto.

– Asemaravintolarakennuksen sisätiloissa jätettiin hirsiseiniä ja kantavia rakenteita näkyviin. Hotellin kaikkiin huoneisiin puolestaan laitettiin vanhat ovet, kertoo Seppälä.

Seppälän yrittäjäperheelle suojeltuja rakennuksia koskevat määräykset ovat tuttuja jo Torniosta. Siellä heillä on asema-alue, jonka kunnostuksessa on tehty yhteistyötä.

Kemin asema-alueella on nykyisin kahvila- ja majoituskäytössä. Perhe on myös vuokrannut Kemin rautatieaseman.

Osa asemasta on vuokrattu pienille yrittäjille, entisestä asemarakennuksesta löytyy nykyisin muun muassa joogastudio ja vyöhyketerapiaa tarjoava yritys. Lisäksi osassa rakennusta on kabinettitiloja.