Villasukka ilmanvaihtokanavassa ja teipillä tiivistetyt ikkunat – isännöitsijät törmäävät jatkuvasti mitä kummallisimpiin tee se itse -ratkaisuihin

Asunnon kunnossapitovelvollisuuksista luistaminen voi tulla asukkaalle kalliiksi. Oletko sinä törmännyt outoihin virityksiin taloyhtiössäsi? Osallistu keskusteluun!

ilmanvaihto
Isännöitsijä Sami Reinikka avaa asunnon poistoilmaventtiilin puhdistamista varten.
Isännöitsijä Sami Reinikka avaa asunnon poistoilmaventtiilin puhdistamista varten.Elina Rantalainen / Yle

Kun kesäsäät vaihtuvat syksyksi, monessa asunnossa ihmetellään, miksi patterit eivät lämmitä. Kun muutenkin paleltaa, houkutus sulkea viileää ilmaa puskevat raitisilmaventtiilit saattaa kasvaa suureksi.

– Pahinta, mihin olen törmännyt, oli kun asunnossa oli teipattu sekä tulo- ja poistoilmaventtiilit että ikkunoiden ja ovien pielet kauttaaltaan, kertoo Isännöintiliiton puheenjohtaja, isännöitsijä ja yrittäjä Toivo Korhonen joensuulaisesta JIP-isännöinnistä.

Kun ilma ei liiku suuntaan tai toiseen, tuloksena voi olla pahakin kosteusvaurio. Sellainen on mahdollista saada aikaan vähemmälläkin teippauksella.

– Villasukat ovat aika yleisiä. Niillä on tukittu monet venttiilit, toteaa Realia Lahden isännöitsijä Sami Reinikka.

Hän muistelee tapausta, jossa vuokralainen oli valittanut, että asunto on asumiskelvoton, kun kylpyhuoneen nurkat ja ikkunoiden tiivisteet ovat paksussa homeessa. Kun asiaa alettiin tutkia, vuokralainen oli tukkinut kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin.

– Kun asukkaat kävivät suihkussa, kaikki kosteus jäi sinne. Lopulta nurkat olivat homeessa.

Pahimmassa tapauksessa tee se itse -ihmiset voivat virityksillään sotkea koko kiinteistön ilmanvaihtosysteemin.

– Jos talossa on huippuimuri, jostain imuri sen ilman vetää. Eli jos yhdessä asunnossa venttiilit on tukittu, naapurin venttiilin kautta pitää saada tuplamäärä ilmaa, Reinikka selittää.

Entä jos paleltaa?

Lämmitysjärjestelmät lähtevät monissa kiinteistöissä toimimaan automaattisesti, kun ilman lämpötila laskee tarpeeksi alas. Kestää aikansa, ennen kuin lämpö leviää asuntoihin niin, että patterit tuntuvat lämpimiltä. Alkusyksystä niiden ei tosin ole tarkoituskaan paahtaa polttavan kuumina. Sen aika on sitten paukkupakkasilla.

Lahdessa yli 7 000 vuokra-asuntoa omistavan Lahden Talot Oy:n isännöintipäällikkö Matti Koskinen kertoo, että ilmojen viiletessä puhelimet alkavat soida, kun asukkaat pyytävät lisää lämpöä.

Saman on huomannut Realia-isännöinnin Sami Reinikka. Hän huomauttaa, että lämpötilan nostaminen esimerkiksi viidellä asteella tulisi taloyhtiöille todella kalliiksi, joten pyyntöihin ei yleensä voida vastata. Väliaikaista viileyttä pitäisikin Reinikan ja Koskelan mukaan pystyä hetkellisesti sietämään.

Kosteusmittari kiinnitettynä asunnon kattoon.
Pahimmillaan asukkaan huolimattomuus tai ilmanvaihtoa sotkevat tee se itse -ratkaisut voivat aiheuttaa vakaviakin vaurioita talon rakenteisiin.Arja Lento / Yle

– Omatoimiset ratkaisut liittyvät useimmiten juuri kylmäntunteeseen, ennen kuin lämmitysjärjestelmät ovat syksyllä lähteneet toimimaan, Lahden Talojen Koskinen sanoo.

JIP-isännöinnin Korhonen toteaa 25-vuotisen uransa aikana törmänneensä mitä mielikuvituksellisempiin, omatoimisiin lämmitysratkaisuihin.

– Esimerkiksi uunia on käytetty lämmitykseen.

Villasukilla on tukittu monet venttiilit.

Sami Reinikka

Lämmitysjärjestelmästä huolehtiminen kuuluu taloyhtiön vastuulle. Sitä ei saa lähteä omatoimisesti säätämään, sillä tee se itse -ratkaisut saattavat sotkea koko kiinteistön lämmitysjärjestelmän tasapainon, isännöitsijät muistuttavat.

– Joskus törmäämme siihen, että patteriventtiileitä mennään roplaamaan itse. Sehän on täysin laitonta meininkiä, Lahden Talojen Koskinen sanoo.

Jos asukkaan toiminta aiheuttaa vaurioita talon rakenteisiin, vastuu korjauskuluista kuuluu tälle, vaikka rakenteista huolehtiminen yleisesti on taloyhtiön tehtävä.

Onko sinulla kokemuksia kummallisista virityksistä taloyhtiössäsi? Osallistu keskusteluun jutun alla.