Pelkosenniemen kuntapolitiikka on jakaantumassa kahteen leiriin – tutkintapyyntö poliisille kolmesta kunnanhallituksen jäsenestä

Pelkosenniemen päätöksenteko on jakaantumassa entistä syvemmin kahtia. Lapin poliisille on tehty tutkintapyyntö uuden koulun sijoituspaikkaan ja kunnanjohtajan valintaan liittyvistä hallituksen ja valtuuston päätöksistä. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut saaneensa tutkintapyyntöä.

Pelkosenniemi
Pelkosenniemen kyltti
Sauli Antikainen / Yle

Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtajaan, varapuheenjohtajaan ja yhteen jäseneen kohdistuvan tutkintapyynnön takana on ainakin kunnanhallituksen ja valtuuston jäseniä.

Tiedotusvälineille kohdistetussa tiedotteessa tutkintapyynnön allekirjoittajaksi mainitaan ainoastaan Pelkosenniemen teknisen lautakunnan puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu Tero Luoma-Aho.

Keskeinen ongelma on taistelu uuden koulurakennuksen sijoituspaikasta.

Sekä kunnanhallituksessa että valtuustossa on jo aiemmin tehty kaksikin päätöstä koulun rakentamisesta kirkonkylälle. Näistä päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen ja valitusten käsittely on kesken.

Kesäkuussa kunnanhallitus päätti äänin 3-2 jättää käsittelemättä uuden valtuustoaloitteen, jossa pyydetään kouluhankkeen käsittelemistä uudelleen. Tappiolle jääneet jäsenet jättivät päätökseen eriävän mielipiteen ja juuri tästä päätöksestä on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja ei ole nähnyt tiedotusvälineille julkisena asiakirjana toimitettua tutkintapyyntöä. Puheenjohtaja Annika Kostamo arvioi, että sen taustalla on halu vaikuttaa päätöksentekoon.

– Tällä halutaan hankaloittaa ja vaikeuttaa taas päätöksentekoa, jotta saataisiin oma tahto läpi. Luulen, että tämä juontaa juurensa siitä, että ei olla tyytyväisiä päätöksen että koulu rakennetaan kirkonkylälle. Siihen liittyen käytetään nyt sitten kaikkia mahdollisia keinoja, Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Annika Kostamo sanoo.

Tutkintapyynnön toinen kohta on kunnanhallituksen syyskuinen päätös esittää äänin 3-2 valtuustolle, että kunnanjohtajan hakuprosessi keskeytetään ja tehdään selvitys yhteisen kunnanjohtajan virasta Savukosken kanssa.

Valtuusto päätti esityksen mukaisesti yhtä täpärästi äänin 7-6.

Molempiin päätöksiin jätettiin eriäviä mielipiteitä.

– Päätös tehdä selvitys yhteisestä kunnanjohtajasta ei ollut valituskelpoinen päätös, siinä vasta asiaa selvitellään. Päätöstä vastustaneet varmaan kokivat, että kun siitä ei voi valittaa, niin sitten valittavat tällä tavalla, että tekevät tutkintapyynnön, puheenjohtaja Annika Kostamo sanoo.