1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työmarkkinapolitiikka

Hallitus suostuisi luopumaan 10 työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa – katso sovintoesityksen neljä kohtaa

Hallitus jätti sovintoesityksen palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajille ennen tiedotustilaisuutta pidetyssä tapaamisessa.

Työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus on jättänyt nelikohtaisen esityksen irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi. Katso hallituksen neljän kohdan ehdotus kokonaisuudessaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan esityksessä on otettu huomioon yrityksen koko asioiden arvioimisessa ja se, että aktiivimalli hiertää.

1. Ratkaisussa muutettaisiin työsopimuslakia niin, että irtisanomissyytä arvioitaessa otettaisiin huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Hallituksen valmistelussa olleessa lakiehdotuksessa olisi helpotettu työntekijän irtisanomista alle 10 työntekijän yrityksissä. Tänään tehdyssä ehdotuksessa ei enää määritellä erikseen yrityksen kokoa.

2. Työsuhteen päättymisen jälkeistä korvauksetonta aikaa eli karenssia ehdotetaan lyhennettäväksi nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Myös tämä koskee kaiken kokoisissa yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä.

3. Ehdotuksen mukaan hallitus ja työmarkkinaosapuolet käynnistävät kolmikantaisen valmistelun tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus.

4. Kolmikannassa on tarkoitus jatkaa myös omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi eli niin sanottua aktiivimalli kakkosta.

Palkansaajajärjestöt käsittelevät ehdotusta huomenna

Pääministeri Sipilän hallituksella ja palkansaajajärjestöjen johtajilla oli torstaina alkuillasta tapaaminen irtisanomislakikiistojen ratkaisemiseksi pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder eivät kommentoineet hallituksen tekemää ehdotusta tarkemmin Kesärannasta poistuessaan.

Työntekijäjärjestöjen hallitukset käsittelevät hallituksen sovintoehdotusta huomenna kokouksissaan. Vastauksen hallituksen ehdotukseen järjestöt antavat kello 14 mennessä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen totesi tiedotteessa torstai-iltana, että järjestö tutkii esityksen huolella ja, että ensiarvio on varovaisen myönteinen.

Kesärannan tapaamiseen osallistuivat SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajat, pääministeri Sipilä sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja työministeri Jari Lindström (sin.). Ylen tietojen mukaan tapaaminen oli pääministeri Sipilän yllättäen koolle kutsuma.

Lue myös:

Irtisanomiskiistan sovitteluratkaisua yritetään kasata perjantaiksi – SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset kokoontumassa

Pääministeri Sipilä työmarkkinatilanteesta: Julkisuudessa ollut ratkaisuehdotus ei kelpaa – määräaikaisuuksien helpottaminen heikentäisi naisten asemaa

PAMin mitta täyttyi: Liitto lähtee lakkojen tielle irtisanomislakia vastaan – tulevina viikkoina 50 000 ihmistä erilaisiin työtaisteluihin