Irtisanomislakikiista kuohutti eduskunnan kyselytunnilla: "Eikö olisi pääministerin tehtävä sanoa ruoria pyörittävälle yrittäjien edustajalle, että siirtykää sivuun?"

Eduskunnan kyselytunti keskeytyi yllättäen palohälytyksen vuoksi. Puhemies pyysi edustajia poistumaan salista talon ulkopuolelle muutamaa minuuttia ennen kyselytunnin päättymistä.

politiikka
Eduskunnan istuntosali.
Eduskunnan täysistunto

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman aloitti eduskunnan kyselytunnin kyseenalaistamalla hallituksen ajaman irtisanomislain muutoksen työllisyysvaikutukset.

– Tuntuu siltä, että mistään ei tunnu löytyvän näyttöä sille, että tämä esitys lisäisi työllisyyttä. Mistään muualta kuin ministereiden omista puheista. Hallitus onkin Iltalehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaunistellut tämän oman esityksensä työllisyysvaikutuksia, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan esityksen valmistelussa mukana olleella virkamiehellä on vahva tausta Suomen Yrittäjissä ja "erittäin vahva intressi tässä asiassa".

Sipilä: Edustaja liikkuu oudolla alueella

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti Lindtmanin vihjailuja "erittäin vakavina".

– Edustaja kyllä liikkuu oudolla alueella, kun kyseenalaistetaan suomalaisen virkamiehen motiiveja tehdä lain perusteluja. Tämä on erittäin vakava asia. Pyydän edustajaa miettimään hyvin tarkasti sitä, mikä on tällaisen väitteen taustalla, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan virkamiesten työhön ei poliittisesti puututa. Hän lisäsi kunnioittavansa suomalaisten virkamiesten työtä.

Myös työministeri Jari Lindström (sin.) kehotti Lindtmania maltillisuuteen.

SDP:n Eero Heinäluoma huomautti ministeri Lindströmin itse sanoneen tammikuussa, ettei ole tarvetta irtisanomissuojan heikentämiseen.

– Mitä tapahtui tammikuun ja huhtikuun välillä? Mistä tämä tarve yhtäkkiä tuli? Heinäluoma tivasi.

Lindströmin mukaan tarve tuli siitä, että kun paikallista sopimista ei saatu edistettyä ja piti keksiä uusia keinoja.

Sipilä Arhinmäelle: Ei ole mitään yrittäjien ehdotuksia

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki yhtyi SDP:n kritiikkiin. Hän huomautti, että Lindström on itsekin todennut, että keinolla on "minimaaliset vaikutukset".

– Eikö nyt olisi pääministerin tehtävä sanoa ruoria pyörittävälle yrittäjien edustajalle [Mikael] Pentikäiselle, että siirtykää sivuun, minä vien tämän nyt tyynelle, vedetään tämä yrittäjien esitys pois, Arhinmäki tykitti.

Sipilä vastasi Arhinmäelle, että ei ole olemassa "mitään yrittäjien ehdotuksia".

Vihreiden konkariedustaja Pekka Haavisto pyysi pääministeri kuvaamaan hallituksen suhdetta Suomen Yrittäjiin, koska on syntynyt mielikuva, että "suhde on liian läheinen".

Sipilä vakuutti tavanneensa pääministerinä paljon enemmän palkansaajien edustajia kuin työnantajien edustajia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi vielä lopuksi Sipilältä, aikooko hän käynnistää illalla ay-johtajien kanssa neuvottelut puhtaalta pöydältä.

Sipilä vakuutti Rinteelle, että tänä iltana keskustellaan "Kesärannan puhtaalla pöydällä asioista hyvin avoimesti".

Kyselytunti keskeytyi palohälytykseen

Muutama minuutti ennen kyselytunnin loppua eduskunnan istunto keskeytettiin yllättäen palohälytyksen takia. Puhemiehen tehtävää hoitanut varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kehotti edustajia ja muita salissa olijoita poistumaan rauhallisesti talon ulkopuolelle.

Ihmiset pääsivät palaamaan eduskuntaan noin kymmenen minuuttia myöhemmin.