Herätys: Liitot antavat vastauksensa hallituksen ehdotukseen, lihankorvikkeissa suolaa yli suositusten, ajokeli voi olla huono

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hallitus saapuu lehdistötilaisuuteen.
Tiedotustilaisuus pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 25. lokakuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Irtisanomiskiistan kohtalon hetket käsillä

Työntekijäkeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava käsittelevät päivällä hallituksen eilen irtisanomislakikiistan ratkaisemiseksi antamaan ehdotukseen. Ehdotuksessa hallitus luopuu muun muassa irtisanomisten helpottamisesta alle 10 työntekijän yrityksissä ja määrittelee väljemmin, että yrityksen koko otetaan huomioon irtisanomissyyn painavuutta arvioitaessa. Hallitus tarjoaa myös irtisanomista seuraavan karenssin lyhentämistä ja työnhaun aktiivimallin kehittämistä yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Vuosi kulunut Raaseporin tasoristeysturmasta

Tänä perjantaina tulee kuluneeksi vuosi Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta, jossa kuoli kolme varusmiestä ja yksi junamatkustaja. Onnettomuustutkintakeskuksen antamat suositukset siirtyvät pitkälti käytäntöön. Puolustusvoimat tehostaa riskianalyysien laatimista sekä päivittäisessä että harjoitustoiminnassaan ja valvoo entistä tarkemmin turvavöiden käyttöä. Lisäksi puolustusvoimat kehittää parhaillaan niin sanottua omaispuhelinta poikkeustilanteiden varalle.

Raaseporin onnettomuus tasoristeys ilmakuva 2
Skogbyn tasoristeys Raaseporissa kuvattuna Hangon suunnasta Tammisaaren keskustaan päin 27.10.2017.Jaani Lampinen / Yle

Selvitys paljasti lihankorvikkeiden korkeat suolapitoisuudet

Britanniassa tehdyssä vertailussa kävi ilmi, että monien kasvipohjaisten, lihaa korvaavien tuotteiden suolapitoisuus on selvästi suosituksia suurempi. Enimmillään suolaa oli jopa 3,5 grammaa sataa grammaa kohti. Suomessakin monissa kasviproteiinituotteissa suolaa on runsaasti. Sydänliitossa tuntuma on, että niiden suolapitoisuus on usein vähintään yhtä suuri kuin vastaavien lihatuotteiden.

Falafel-pyöryköitä.
AOP

Katalaanijohtajia vastaan nostetaan syytteet

Espanjan korkein oikeus on määrännyt nostettavaksi syytteet kahtakymmentä entistä katalaanijohtajaa vastaan. Syytteet liittyvät vuosi sitten annettuun Katalonian itsenäisyysjulistukseen, joka aiheutti Espanjassa suuren poliittisen kriisin. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa ensi vuoden alkupuolella.

Katalonian alueparlamentin puheenjohtaja Carme Forcadell parlamentissa 27.10.2017 istunnossa, jossa Katalonia julistautui itsenäiseksi.
Katalonian alueparlamentin puheenjohtaja Carme Forcadell parlamentissa 27.10.2017 istunnossa, jossa Katalonia julistautui itsenäiseksi.Alberto Estevez / EPA

Meksikossa kansanäänestys lentokentästä

Meksikossa on käynnissä neljä päivää kestävä kansanäänestys uuden lentokentän rakentamisesta pääkaupungin lähelle. Texcocon jättikentän rakennustyöt ovat jo pitkällä, mutta sitä vastustetaan. Kentän pelätään aiheuttavan ympäristöongelmia ja työtä vaivaa korruptio. Meksikon presidentti oli luvannut kansanäänestyksen kentän kohtalosta.

Méxicon uutta lentoasemaa rakennetaan Texcocon alueelle.
Méxicon uutta lentoasemaa rakennetaan Texcocon alueelle.Jose Mendez / EPA

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa

Yöllä on satanut lunta tai räntää maan etelä- ja keskiosassa. Ajokeli voi olla monin paikoin liukas. Päivällä sataa räntä tai lunta paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Maan pohjoisosassa on suurelta osin poutaista. Sää kylmenee. Yöllä on pakkasta lähes koko maassa. Lue säästä lisää täältä.

Perjantai Iltapäivän sää.
Yle