Saudi-syyttäjän mukaan Khashoggin surma oli tahallinen

Khashoggin pojan matkustuskielto on kumottu ja hän on päässyt perheineen lähtemään Saudi-Arabiasta.

Jamal Khashoggi
Ihmisten käsissä Khashoggin kuvia ja kynttilöitä.
Mielenosoittajat kannattelivat Jamal Khashoggin kuvia ja kynttilöitä Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin edessä lokakuun lopussa. EPA

Saudi-Arabian yleisen syyttäjän mukaan toimittaja Jamal Khashoggin surma oli tahallinen. Syyttäjän lausunnosta on kerrottu Saudi-Arabian valtiollisessa mediassa.

Saudi-Arabia on aiemmin sanonut Khashoggin kuolleen vahingossa. Myös vaikutusvaltaisen kruununprinssin on kiistetty tienneen toimittajan tappamisesta.

Turkki ja Saudi-Arabia ovat perustaneet yhteisen tutkintaryhmän surman selvittämiseksi. Syyttäjä antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Turkin viranomaiset olivat toimittaneet tutkimusmateriaalinsa saudien nähtäväksi.

Khashoggin poika poistunut maasta

Khashoggin poika ja hänen perheensä on lähtenyt Saudi-Arabiasta. Salah Khashoggi on ollut matkustuskiellossa kuukausien ajan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustajan mukaan Salah Khashoggi perheineen on matkalla Washingtoniin Yhdysvaltoihin. Salah Khashoggilla on sekä Saudi-Arabian että Yhdysvaltain kansalaisuus.

Euroopassa vaaditaan riippumatonta tutkimusta

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut tänään torstaina Saudi-Arabian kuninkaan kanssa, kertoo Merkelin hallituksen tiedottaja. Puhelussaan Salman bin Abdul-Aziz Al Saudille Merkel tuomitsi Khashoggin surman. Lisäksi Merkel vaati pikaista, avointa ja uskottavaa tutkimusta Khashoggin kuolemasta.

Myös Euroopan parlamentti on torstaina ottanut kantaa Khashoggin tapaukseen. Euroopan parlamentti kehotti EU:n jäsenvaltioita lopettamaan EU:n aseviennin Saudi-Arabiaan. Myös parlamentti vaati riippumantonta tutkintaa Khashoggin kuolemasta.

Yhdysvalloissa CIA:n johtajan Gina Haspelin on määrä tiedottaa presidentti Donald Trumpia tutkinnasta torstain aikana. Haspel vieraili keskiviikkona Turkissa keskustellakseen viranomaisten kanssa Khashoggin kuolemasta. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Haspel olisi kuullut ääninauhan Khashoggin tappamisesta.

Lue lisää:

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Turkki antoi sauditoimittajan kuoleman todistusaineiston CIA:n pääjohtajalle

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Lähteet: AFP, Reuters