Katalaanijohtajia vastaan nostetaan syytteet – oikeudenkäynti alkanee ensi vuoden puolella

Syytteet liittyvät Katalonian itsenäisyysjulistukseen.

Katalonia
Katalonian alueparlamentin puheenjohtaja Carme Forcadell parlamentissa 27.10.2017 istunnossa, jossa Katalonia julistautui itsenäiseksi.
Katalonian alueparlamentin puheenjohtaja Carme Forcadell parlamentissa 27.10.2017 istunnossa, jossa Katalonia julistautui itsenäiseksi.Alberto Estevez / EPA

Espanjan korkein oikeus määräsi nostettavaksi syytteet kahtakymmentä entistä katalaanijohtajaa vastaan torstaina. Syytteet liittyvät Katalonian itsenäisyysjulistukseen, joka annettiin 27.10.2017. Itsenäisyysjulistus aiheutti Espanjassa suuren poliittisen kriisin.

Espanjan korkeimman oikeuden mukaan useita ihmisiä syytetään kapinasta ja tästä rikoksesta voi saada Espanjassa maksimissaan 25 vuotta vankeutta.

Katalonian entinen varapresidentti Oriol Junqueras on yksi syytetyistä. Hänen lisäksi tuomioistuin nosti syytteen myös viittä muuta hallituksen jäsentä vastaan.

Katalonian parlamentin entinen puhemies Carme Forcadellin sai myös syytteen.

Katalonian entinen presidentti Carles Puidgemont on tällä hetkellä vapaaehtoisessa maanpaossa Belgiassa ja sen vuoksi häntä ei voida syyttää. Espanjassa ei voida tuomita ketään poissaolevana.

Oikeudenkäynti alkanee ensi vuoden alkupuolella. Sen myötä Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välien odotetaan myös paranevan.

Lähteet: AFP