Ulkomailta rahdattu hedelmä on usein ekologisempi valinta kuin kotimainen vihannes – Asiantuntijoiden mukaan tuotantotapa on se, mikä ratkaisee

Kuljetus on vain pieni osa tuotteen elinkaarta ja näin ollen myös sen hiilijalanjälkeä.

Oulu
Tomaatteja kaupan vihannestiskillä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisen vihanneksen hiilijalanjälki voi olla isompi kuin esimerkiksi Välimeren alueella kasvatetun vihanneksen. Tuontituotteet on voitu kasvattaa avomaalla ilman ulkopuolista energiaa, ja silloin hiilijalanjälki on pienempi verrattuna lisäenergialla kotimaassa kasvatettuun.

Hedelmien, kasvisten ja vihannesten hiilijalanjäljen aprikointi lipsahtaa usein sen pohtimiseen, kuinka kaukaa tuote tulee ja millä se on tuotu kaupan hyllylle. Kuljetus on kuitenkin vain pieni osa tuotteen elinkaarta ja näin ollen myös sen hiilijalanjälkeä.

– Jos miettii hiilidioksidipäästöjä niin tuotantotapa on merkittävin asia ruuan kohdalla. Kuljetukset on pienempi osa hiilidioksidipäästöjä, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Minna Kaljonen kertoo.

– Voi ajatella myös muita tärkeitä asioita ruoassa kuin hiilidioksidipäästöt. Kuten mitä tuotantotapoja haluaa tukea, Kaljonen jatkaa.

Lue koko juttu: Iskikö ilmastoahdistus hedelmäosastolla? Ei huolta – asiantuntijat neuvovat, kuinka valita ilmastoystävällisiä kasviksia

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)!