Noel-norppa retkeilee kirjojen keskellä – Pehmolelut yöpyvät Mikkelin kaupunginkirjastossa

Eri puolilla Suomea järjestettyjen Lelujen yö -tapahtumien ideana on, että lapset vievät pehmolelun yöksi kirjastoon. Kirjasto kertoo lapsille kuvien avulla, mitä lelut ovat retkellään puuhanneet.

Mikkeli
Harmaa norppapehmolelu
Noel-norppa vietti viime yön Ristiinan kirjastossa. Ensi yön Noel viettää Mikkelin pääkirjastossa.Vilma Ruokoski / Yle

Lasten pehmolelut pääsevät perjantaina ensimmäistä kertaa yökylään Mikkelin pääkirjastoon. Lelut pääsevät paikkoihin, jotka eivät näy tavalliselle kirjastoasiakkaalle, kirjastonhoitaja Mari Karvonen kertoo.

– Kaikkea en voi paljastaa, mutta ainakin palautusautomaattiin lelut pääsevät tutustumaan tarkemmin.

Lelujen yö -tapahtuman ideana on, että lapset vievät pehmolelun yöksi kirjastoon. Kirjaston henkilökunta kertoo some-tileillä kuvien avulla, mitä kaikkea ne ovat illan ja yön aikana puuhanneet. Seuraavana päivänä lapset hakevat lelunsa takaisin kotiin, ja saavat muistoksi muutamia kuvia pehmoisten kavereiden puuhista.

Samanlaisia tapahtumia on järjestetty eri puolilla Suomea, kirjastonhoitaja Karvonen kertoo.

Noel-norppa ja Miisa-kissa yöpyivät Ristiinassa

Mikkelin seutukirjasto järjesti ensimmäisen pehmolelujen yökyläilyn torstain ja perjantain välisenä yönä Ristiinan kirjastossa. Kirjastossa yöpyivät Miisa-kissa ja Noel-norppa.

– Siellä pelattiin palapelejä, syötiin iltapalaa yhdessä ja taidettiin lukea iltasaduksi Uppo-Nallea, Karvonen sanoo.

Kaikista kirjastolle viedyistä pehmoleluista kerätään lapsilta niiden perustiedot kuten se, pelkääkö pehmolelu pimeää, ja osaako se pestä hampaat itse. Lapsilta kysytään myös pehmolelun lempisatua tai -kirjaa.

Karvonen vinkkaa, että kotona kannatta pohtia etukäteen, mikä pehmolelu lähtee yöksi reissuun.

– Ei ehkä sitä rakkainta kannata tuoda, jota tarvitsee itse yön aikana.

Pehmoleluja voi viedä Mikkelin pääkirjastoon perjantaina kello 15 alkaen, ja hakea kotiin lauantaina aikaisintaan kello 12. Seutukirjasto kertoo pehmolelujen illasta ja yöstä kirjaston some-tileillä.