Kuopion kotihoito vaihtoi leasing-autoja sähköpyöriin – rahaa säästyi ja päästöt vähenivät

Kaupungissa on laskettu, että seitsemän sähköpyörää korvaa kolme tai neljä leasing-autoa. Se taasen tuo yli kymmenen tuhannen euron säästöt vuodessa.

sähköpyörät
Teemu Väisänen huoltaa sähköpolkupyörää.
Pyöräliikkeen työntekijä huolsi sähköpyörää huhtikuussa 2018. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Kuopiossa on saatu hyviä kokemuksia sähköpyörien hankkimisesta kaupungin henkilökunnan käyttöön. Viimeisimpänä pyöriä on hankittu kesän aikana kotihoidon yksiköihin.

Kotihoidossa on arvioitu, että seitsemällä kaupunkipyörällä saadaan korvattua 3–4 leasing-autoa. Pyöriin voidaan tarvittaessa hankkia myös nastarenkaat talveksi.

– Kovassa käytössä ovat olleet, tiivistää projektivastaava Minna Kuuluvainen kotihoidon työntekijöiltä tullutta palautetta.

Hänen mukaansa sähköpyörät ovat erityisen käteviä keskusta-alueella, jossa parkkipaikkojen löytäminen on hankalaa. Toisaalta niitä on hankittu keskusta-alueen lisäksi myös Vehmersalmelle, Riistavedelle ja Karttulaan.

Pidemmille matkoille kotihoidon työntekijät voivat edelleen huristaa autoilla. Kotihoidolla on käytössään tällä hetkellä lähes 100 autoa, kun mukaan luetaan maaseutualueet.

Kaupunki arvioi kotihoidon seitsemän kaupunkipyörän säästävän vuodessa 15 000–20 000 euroa leasing-autoihin verrattuna. Kotihoidon hiilidioksidipäästöissä pyörät tuovat vuodessa noin 12 000 kilon säästön.

Kovassa käytössä ovat olleet.

Minna Kuuluvainen

Kuuluvainen veikkaa, että Kuopio on henkilökunnan sähköpyöräilyssä edelläkävijöitä. Ensimmäinen sähköpyörä hankittiin valtuustotalon henkilökunnalle kolme vuotta sitten ja nyt näyttää, että niitä tulee lisää muihinkin yksiköihin.

– Useampi yksikkö on harkitsemassa [sähköpyörän hankkimista]. Minulle ja kollegalle on tullut paljon kyselyitä. Olemme tukeneet ja avustaneet yksiköitä tarjouspyynnöissä ja sähköpyörien käytössä.

Kuopion tavoitteena on olla sähköpyöräilyn pääkaupunki. Ensi keväänä kaupunki ottaa käyttöön 150 sähköavusteista kaupunkipyörää, jotka tulevat kaikkien kuopiolaisten käyttöön.