Poikien elinajanodote kiri tyttöjen elinajanodotetta kiinni – molempien elinajanodote pidentynyt huomattavasti

Suurimmillaan sukupuolten välinen ero oli 1970-luvun loppupuolella, jolloin se oli yhdeksän vuotta.

elinikä
Lapsi keinuu leikkipuistossa seisoalleen.
Wasim Khuzam / Yle

Poikien elinajanodote piteni viime vuonna suhteessa enemmän kuin tyttöjen, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun). Poikien elinajanodote piteni toissa vuoteen verrattuna 0,3 vuotta ja tyttöjen 0,1 vuotta.

Vastasyntyneen pojan elinajanodote oli viime vuonna 78,7 vuotta ja vastasyntyneen tytön 84,2 vuotta. Sukupuolten keskimääräisessä kuoliniässä on siis viiden ja puolen vuoden ero.

Suurimmillaan sukupuolten välinen ero oli 1970-luvun loppupuolella, jolloin se oli yhdeksän vuotta. Viimeisten 30 vuoden aikana molempien elinajanodote on pidentynyt huomattavasti, pojilla 8 vuodella ja tyttöjen 5,5 vuodella.

Elinajanodotteessa on kuitenkin alueellisia eroja, jotka ovat suurempia miehillä kuin naisilla. Keski-Pohjanmaalla syntyneen pojan elinajanodote oli 4 vuotta pidempi kuin Kainuussa, jossa poikien elinajanodote oli alhaisin.

Tytöillä vastaavasti ero maakuntien lyhyimmän (Päijät-Häme) ja pisimmän (Pohjanmaa) elinajanodotteen välillä oli 1,8 vuotta.Sekä miehet että naiset elävät eliniänodotteen perusteella pidempään kaupunkimaisissa kunnissa kuin maaseutumaisissa kunnissa.

Ruotsin kieli takaa pidemmän elämän?

Myös äidinkielellä näyttää olevan rooli elinajanodotteessa. Ajanjaksolla 2015–2017 Ruotsia äidinkielenään puhuvien poikien elinajanodote oli 80,7 vuotta, mikä on yli kaksi vuotta pidempi kuin äidinkielenään suomea puhuvien poikien elinajanodote, 78,4 vuotta.

Tytöillä ero oli samansuuntainen, mutta ei yhtä suuri. Ruotsia äidinkielenään puhuvien tyttöjen elinajanodote oli 85 vuotta ja suomea äidinkielenään puhuvien tyttöjen noin vuoden lyhyempi, 84,2 vuotta.