Viidennen luokan taifuuni iski Yhdysvalloille kuuluvalle saarelle – "Tuuli repi pensaatkin maasta"

Saipanille ja Tinianille osunut taifuuni on voimakkain myrsky, joka tänä vuonna on havaittu Yhdysvaltain maaperällä.

hirmumyrskyt
Näkymä Saipanin saarelta 21. lokakuuta.
Näkymä Saipanin saarelta 21. lokakuuta.Yuri Smityuk \ Getty Images

Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitsevat Tinianin ja Saipanin saaret joutuivat keskiviikkona äärimmäisen voimakkaan trooppisen hirmumyrskyn reitille.

Viidenteen, eli korkeimpaan kategoriaan kuuluneen taifuuni Yutun keskus kulki suoraan Tinianin yli. Saipan sijaitsee hyvin lähellä Tiniania.

Taifuunit ovat Mariaanien saariryhmän alueella tavanomaisia, mutta Yutun arvioidaan olleen voimakkain myrsky, mikä on alueelle osunut ainakin vuoden 1968 jälkeen.

Saipan ja Tinian kuuluvat Yhdysvalloille. Tästä syystä Yutu on voimakkain myrsky, mikä on tänä vuonna koettu Yhdysvaltain alueella.

Jopa 80 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli aiheutti suurta tuhoa. Saarilta tulleiden tietojen mukaan kaikki rakennukset, joita ei ole tehty betonista, ovat tuhoutuneet.

kartta
Yle uutisgrafiikka

Satamat ja maantiet ovat kulkukelvottomia. Sähköt ovat poikki, ja asukkaat pelkäävät, etteivät saa niitä toimimaan useaan kuukauteen. Myrsky on katkonut kymmenittäin sähköpylväitä.

– Jopa kasvit repeytyivät tuulen voimasta, kertoo saarten edustaja Yhdysvaltain kongressissa Gregorio Kilili Camacho Sablan.

– Täällä ei ole pensaita, ne ovat kadonneet kaikki. Puissa ei ole lehtiä.

Asukkaat toivovat pikaisesti apua Yhdysvaltain hallinnolta, sillä heillä on elintarvikkeita ja juomaa vain sen verran kuin saarille oli varastoitu. Lämpimässä säässä ruoka pilaantuu nopeasti, jos sähköjä ei saada toimimaan.

Onneksi läheiselle Guamin saarelle on varastoitu runsaasti hätäaputarvikkeita. Ne tuotiin sinne, kun saarella varauduttiin viime kuussa alueella liikkuneeseen taifuuni Manghutiin. Se ei kuitenkaan osunut Guamille, joten tarvikkeita ei tarvittu.

Pohjois-Mariaanien saaret sijaitsevat suunnilleen Havaijin ja Filippiinien puolivälissä. Yutu-myrsky jatkaa matkaansa kohti Filippiinejä tällä hetkellä neljännen luokan hirmumyrskyksi luokiteltuna.

Lähteet: AFP, Reuters