1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brasilia

Väkivaltaan lopen kyllästyneet brasilialaiset lähtevät nyt äärioikeiston presidenttiehdokkaan kelkkaan – "Naapuriani ammuttiin käteen, koska ryöstäjälle ei halpa kännykkä kelvannut"

Riolainen Vivian de Moraes uskoo, että sotilasdiktatuuria ihannoiva ja vähemmistöjä halveksiva Jair Bolsonaro tekee Brasiliasta turvallisemman ja vauraamman maan. Hän ei ole yksin.

Brasilia
Vivian de Moraes
Rio de Janeirossa asuva Vivian de Moraes pelkää usein kotikaduillaan. Äärioikeiston ehdokkaan Jair Bolsonaron tavoin hän kannattaa kovia otteita rikollisuuden kitkemiseksi.Erkka Mikkonen / Yle

RIO DE JANEIRO Ensinäkemältä on vaikea uskoa, että valtava suru on kohdannut Vivian de Moraesia vain vajaa kuukausi sitten.

Hymyillen hän kehottaa astumaan sisään. Samalla hän jatkaa naapurustossa asuvan vanhemman rouvan jalkojen hoitamista.

Moraes, 34, menetti 10-vuotiaan Bryan-poikansa hiljattain tapaturmaisesti. Hän ei kuitenkaan halua pysähtyä suremaan.

– Poikani oli Bolsonaron intohimoinen kannattaja. Hän jakoi tämän esitteitä koulussa. Saan voimaa jatkaa hänen takiaan, Moraes sanoo vaatimattomassa kodissaan, kyyneleitään pidätellen.

Koti toimii päivisin myös kauneushoitolana alemman keskiluokan asuttamassa Bento Riveibeiron kaupunginosassa.

Moraes viittaa Jair Bolsonaroon, joka on äärioikeiston ehdokas ja ennakkosuosikki Brasilian presidentinvaalissa. Moraes on päättänyt tehdä vaalityötä viimeiseen saakka, jotta Bolsonaro nousisi Brasilian johtoon.

Aivan kuin hän kampanjatyöllään haluaisi osoittaa, että elämän on jatkuttava.

Vivian de Moraes
Kotonaan kauneushoitolaa pitävä Vivian de Moraes uskoo, että Bolsonaron sanomisia vääristellään julkisuudessa. "En usko, että hän on oikeasti rasisti", hän sanoo.Erkka Mikkonen / Yle

Sunnuntain presidentinvaaleja on kutsuttu Brasilian tulevaisuuden kannalta maan historian tärkeimmiksi. Ne määrittävät koko valtavan maan suunnan vuosiksi eteenpäin.

Toisella kierroksella kisaa kaksi toistensa vastakohdiksi luonnehdittua ehdokasta. Äärioikeiston Jair Bolsonaro haastaa maata yli vuosikymmenen johtaneen työväenpuolueen, jonka ehdokkaana näissä vaaleissa on Fernando Haddad.

Mielipidetiedustelut lupaavat Bolsonarolle vankkaa voittoa, vaikka välimatka onkin kaventunut kampanjan viimeisinä päivinä.

Moraes kannattaa äärimmäisistä kommenteistaan tunnettua Bolsonaroa samasta syystä kuin moni muukin: Brasilia tarvitsee radikaalia muutosta. Sen voi tuoda vain Bolsonaro, jota on jo legendaksikin hehkutettu.

– Hän voi muuttaa Brasiliaa. Hänen hullu tyylinsä vetoaa. Olen itsekin samanlainen. Maamme tarvitsee hänenlaistaan peräänantamatonta miestä, sanoo Moraes. Hän kertoo kannattaneensa aiemmissa vaaleissa työväenpuoluetta.

Jair Bolsonaro saa ylleen mustan vyön
Äärioikeiston ehdokas Jair Bolsonaro (kesk.) sai ylleen mustan vyön jujitsu-mestareilta Rio de Janeirossa järjestetyssä tilaisuudessa 25. lokakuuta.Antonio Lacerda / Epa

Bolsonaro esittääkin itsensä mieluusti ulkopuolisena haastajana korruptiossa ryvettyneelle maan poliittiselle eliitille.

Todellisuudessa hänkin on ollut mukana politiikassa lähes 30 vuoden ajan. Tähän asti hän on saanut tukea lähinnä omalta pieneltä piiriltään.

Nyt asiat ovat toisin.

Rio de Janeiron valtionyliopistossa politiikan tutkijana työskentelevä Mauricio Santoro huomauttaa, että Bolsonaro ei ole juuri muuttunut pitkän poliittisen uransa aikana. Brasilian yhteiskunnassa on sen sijaan tapahtunut raju muutos.

Poliittinen eliitti on rypenyt maailman suurimmaksi kutsutussa korruptiokriisissä ja maan talous toipuu hitaasti sitä ravistelleesta talouskurimuksesta. Työttömyysaste on historiallisen korkea, yli 13 prosenttia.

– Olemme olleet viimeiset viisi vuotta pahimmassa taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä sitten demokratiaan siirtymisen. Ihmiset ovat menettäneet uskonsa vanhoihin instituutioihin. He ovat peloissaan työpaikkojensa ja väkivallan vuoksi, Santoro selittää Bolsonaron nopeasti kasvanutta suosiota.

Brasilia on yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Armeijassa kapteenina palvelleen Bolsonaron pääsanoma koskee kurin ja järjestyksen palauttamista. Se vetoaa brasilialaisiin laajalti.

Bolsonaro ylistää myös Brasilian vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuurin aikaa. Silloin kidutettiin tai murhattiin raa'asti tuhansia vasemmistolaisiksi syyttettyjä kansalaisia.

Monen brasilialaisen selkäkarvat nousivat pystyyn, kun viime viikonloppuna kannattajilleen puhuessaan Bolsonaro uhkasi järjestävänsä vasemmistolle "puhdistusta, jollaista ei ole milloinkaan nähty Brasilian historiassa".

Bolsonaro haluaa myös nostaa hallitukseensa useita kenraaleja ja tuoda sotilaat partioimaan kaduille. Hän on lisäksi luvannut höllentää aselakeja ja antaa poliisille luvan ampua kuoliaaksi rikolliseksi epäiltyjä.

Jair Bolsonaron kannattajia mielenosoituksessa
Jair Bolsonaron kannattajia mielenosoituksessa São Paulossa 21. lokakuuta.Fernando Bizarra Jr. / Epa

Poliisin kanssa seurusteleva Moraes kannattaa hänkin jyrkkiä toimia rikollisuuden kitkemiseksi. Hän kertoo kärsivänsä yhtenään turvattomuuden tunteesta.

– Voitteko kuvitella, että äskettäin jopa poliisi ryöstettiin kadullamme. Naapuriani puolestaan ammuttiin käteen, koska ryöstäjä ei piitannut hänen halvasta kännykästään, Moraes tuohtuu. Samaan hengenvetoon hän vaatii poliisilta järeämpiä otteita.

Arvostelijoiden mukaan rikollisuutta tulisi hillitä muilla keinoilla kuin voimaa lisäämällä. Brasilian julkisessa keskustelussa on epäilty, että poliisien laajemmat valtuudet saattaisivat lisätä entisestään poliisiväkivaltaa maan mustaa väestöä kohtaan.

Tänä vuonna pelkästään Rio de Janeirossa poliisi on tappanut kuukausittain lähes 130 ihmistä (siirryt toiseen palveluun). Uhreja on ollut lähes kolme kertaa niin paljon kuin viisi vuotta sitten.

Valtaosa uhreista on ollut kaupungin slummeissa eli faveloissa asuvia tummaihoisia nuoria miehiä.

Hyvätuloiset, valkoiset miehet ovat Bolsonaron ydinkannattajakuntaa. Erittäin epätasa-arvoisessa ja rasistisessa yhteiskunnassa äärioikeiston ehdokas kerää kuitenkin hieman yllättäen laajaa suosiota myös muista kansanosista, ihonväristä tai sukupuolesta riippumatta.

Bolsonaro on tunnettu vähemmistöjä ja naisia halventavista kommenteistaan. Hän on saanut puheidensa johdosta osakseen valtavan arvostelujen ryöpyn. Etenkin naiset ovat järjestäneet massiivisia mielenosoituksia häntä vastaan.

Moni kuitenkin kuittaa Bolsonaron äärikommentit yksittäisinä möläytyksinä ja julkisuuden tavoitteluna, ikään kuin niitä ei olisi tarkoitettu vakavasti otettavina mielipiteinä. Myös Vivian de Moraes puolustaa Bolsonaroa.

– Hänen sanomisiaan vääristellään ja häntä syytetään rasistiksi ilman syytä. En usko, että hän on oikeasti sellainen, hän sanoo.

Vivian de Moraes
Brasilia tarvitsee maan johtoon peräänantamatonta miestä, Jair Bolsonaron kannattaja Vivian de Moraes sanoo.Erkka Mikkonen / Yle

Koko elämänsä köyhältä näyttävällä asuinalueella elänyt Moraes sen sijaan uskoo, että vain Jair Bolsonaro voi oikeasti toteuttaa hänen ja muiden brasilialaisten jakaman unelman: murtaa rikkaiden ja köyhien välisen kuilun ja muuttaa Brasilian kaikille tasa-arvoiseksi maaksi.

Toiset sen sijaan näkevät Bolsonaron presidenttiyden johtavan demokraattisten arvojen ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

Vihan yllyttämisen pelätään johtavan väkivaltaisiin hyökkäyksiin etenkin seksuaalivähemmistöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksia sekä luonnonsuojelua puolustavia aktivisteja vastaan.

Tutkija Mauricio Santoro muistuttaa, että moni demokraattisesti valittu johtaja on alkanut käyttäytyä itsevaltaisesti. Näin on käynyt esimerkiksi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johtamassa Turkissa tai pääministeri Viktor Orbánin Unkarissa.

Santoro uskoo, että sama voi tapahtua myös Brasiliassa.

– Mielestäni jokaisen demokratiasta ja ihmisoikeuksista huolissaan olevan – ei vain Brasiliassa vaan ympäri maailmaa – on syytä tarkkailla valppaasti, mitä maassamme tulee tapahtumaan, jos Bolsonaro valitaan presidentiksi, Santoro sanoo.

Lue myös:

Analyysi: Brasilian presidentiksi pyrkii kaksi vihattua ehdokasta

"Tropiikin Trump" toiselle kierrokselle Brasilian vimmaisessa presidenttikilvassa – Laitaoikeiston räyhäsuu teki kampanjaansa sairaalavuoteelta puukkohyökkäyksen jälkeen

Epävarmuus piinaa vaaleihin valmistautuvaa Brasiliaa – "Haluaisin, ettei kukaan äänestäisi, jotta vaalien tulos mitätöitäisiin"

Liikemiehet tekevät työmatkoja helikoptereilla, työttömät asuvat kadulla – Helikopterilentelystä tuli luokkaerojen symboli São Paulossa