Irtisanomislakiriitaan odotetaan ratkaisua iltapäivällä: SAK ja STTK kaipaavat lisätietoja irtisanomislain perusteluteksteistä, Akava pitää hallituksen tarjousta lupaavana

SAK:n, STTK:n ja Akavan hallitukset käsittelevät iltapäivällä hallituksen tarjousta työmarkkinariidan lopettamiseksi.

työmarkkinapolitiikka
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder poistuu pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta Helsingissä 25. lokakuuta
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder poistuu pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta Helsingissä 25. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen torstai-iltana palkansaajajärjestöille tekemä neljän kohdan esitys ”yhteiskuntarauhan palauttamiseksi” näyttää saavan myönteistä vastakaikua järjestöissä.

Aamulla työmarkkinajohtajien seminaarista tavoitettu SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi, että hallituksen tarjouksessa on paljon hyviä elementtejä.

– Eteenpäin on menty, mutta vielä tietysti täytyy vähän tutkia enemmän ja saada sitten ihan lopullinen teksti ja kaikki lain perustelutkin ennen kuin voidaan tarkemmin arvioida ja tehdä sitten omia johtopäätöksiä, Eloranta toteaa.

Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kaipaa vielä yksityiskohtaista tietoa.

– Lähinnä, että mitä lain perusteluissa on kirjoitettu. Ja minä toivon, että me saadaan se hyvissä ajoin ennen tämän päivän kokousta, Palola sanoo.

Hallitus on luvannut järjestöille lisää tietoa irtisanomislakiesityksen yksityiskohdista.

-Henkilökohtaisesti toivoisin, että perustelut olisivat sellaisia, joka tyydyttäisi nyt näitä meidän hallituksen jäseniä ja tietysti STTK:laisia, jotta päästäisiin tästä tulehtuneesta tilanteesta pois. Uskon, että se on kaikkien etu ja kaikki toivoo sitä, Palola sanoo.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arvioi hallituksen tarjousta lupaavaksi.

– Kyllähän siinä on positiivisia elementtejä, joilla voidaan nyt todennäköisesti mennä eteenpäin, mutta annan Akavan hallituksen rauhassa katsoa sen kello 14 ja siellä vasta teen päätösesityksen, mutta hallitus on selvästi kuunnellut työmarkkinajärjestöjä kun katsoo sitä sisältöä, Fjäder antaa hallitukselle tunnustusta.

SAK:n Eloranta Ja STTK:n Palola eivät vielä aamulla olleet valmiita kertomaan, voivatko he suosittaa hallituksen tarjouksen hyväksymistä.

–Katsotaan sitten kun kaikki paperit ovat käytettävissä, että ei mennä ennakoimaan. Pitää olla kaikki informaatio käytettävissä ennen kuin tehdään päätöksiä, Eloranta korostaa.

– Tässä vaiheessa minulla ei ole suositusta eli tämä tuli niin nopeasti. Me käydään keskustelu ja tehdään tarvittavat päätökset ja linjaukset, Palola vastaa.