1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Stora Enso, Neste ja Metso tulosparannukseen, eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotot putosivat

Useat suomalaiset pörssiyhtiöt ovat kertoneet tänään tulosparannuksistaan.

Tulostiedot
Stora Enso.
Janne Ahjopalo / Yle

Metsäteollisuuskonserni Stora Enson operatiivinen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 358 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 290 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi 2,6 miljardiin euroon 2,5 miljardista eurosta.

Tuloksen parantuminen johtui yhtiön mukaan muun muassa suotuisista hinnoista.

– Liikevaihtomme on nyt kasvanut seitsemän peräkkäisen vuosineljänneksen ajan, kertoo toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhtiön työn tulokset ovat nähtävissä hinnoittelussa ja korkeamman jalostusarvon tuotteiden suurempina myyntimäärinä.

Pakkausratkaisut ja biomateriaalit saavuttivat kaikkien aikojen parhaan operatiivisen liiketuloksensa. Lisäksi kuluttajapakkausten ja papereiden liikevaihdot kasvoivat. Myös puutuotteiden tulos ylsi ennätystasolle.

Uusiutuvat polttoaineet takasivat Nesteelle tulosparannuksen

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto kohosi heinä-syyskuussa 395 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 350 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 3,9 miljardiin euroon 3,2 miljardista eurosta.

Tulosparannuksen taustalla on uusiutuvien polttoaineiden myyntikatteiden nousu. Sen sijaan perinteisten öljytuotteiden ja huoltoasemien tulos oli vuoden takaista matalampi.

Nesteen kolmas vuosineljännes oli erinomainen, ja vahva tuloskehityksemme jatkui, luonnehtii lokakuun lopussa eläköityvä toimitusjohtaja Matti Lievonen yhtiön tulosta tiedotteessa.

Uusiutuvat polttoaineet tuottavat leijonanosan Nesteen tuloksesta. Uusiutuvien osuus voitosta oli 228 miljoonaa euroa, öljytuotteiden 146 miljoonaa euroa ja huoltoasemien 24 miljoonaa euroa.

Metson tulos reippaassa nousussa

Konepajakonserni Metson tulos oli heinä-syyskuussa reippaassa nousussa. Tulos parani ennen veroja 29 miljoonasta eurosta 85 miljoonaan euroon.

Metson liikevaihto kasvoi 18 prosenttia 667 miljoonasta eurosta 786 miljoonaan euroon. Laiteliiketoiminta kasvoi nopeammin kuin palveluliiketoiminta.

Kevan sijoitusten tuotto putosi reippaasti, Ilmarisella maltillisempi lasku

Eläkevakuuttajat sen sijaan kertoivat tänään sijoitustensa huonontuneista tuotoista.

Kunta-alan eläkevarojen sijoittamisesta vastaavan Kevan sijoitusten tuotto putosi tammi-syyskuussa 1,7 prosenttiin vuoden takaisesta 5,3 prosentista.

– Tulos vastaa ennakkoarvioitamme, markkinoiden muutos oli poikkeuksellisen pitkän nousun jälkeen varsin odotettu, kertoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen tiedotteessa.

Parhaiten Kevan sijoituksista tuottivat pääomasijoitukset ja noteeraamattomat osakkeet. Heikointa tuotto oli miinukselle painuneista korkosijoituksista.

Kevan sijoitusten pitkäaikainen, vuodesta 1988 kertynyt reaalituotto on ollut vuotta kohti 4,2 prosenttia.

Työeläkevakuuttaja Ilmarisen sijoitussalkun tuotto laski tammi-syyskuussa kolmeen prosenttiin vuoden takaisesta 5,5 prosentista.

Toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo tiedotteessa, että laajeneva kauppasota ja muut poliittiset riskit ovat lisänneet levottomuutta sijoitusmarkkinoilla koko alkuvuoden ajan.

Parhaiten Ilmarisen sijoituksista tuottivat osakesijoitukset ja kiinteistösijoitukset. Heikointa tuotto oli korkosijoituksissa.

Lue seuraavaksi