Sää kylmenee viikonloppuna – ensin lumisade saattaa sotkea liikennettä etelärannikolla

Ylen meteorologi kertoo, miksi Keski-Suomeen satoi yhtäkkiä jopa 30 senttiä lunta.

sää
Sää kylmenee viikonloppuna
Sää kylmenee viikonloppuna

Sää kylmenee viikonlopun aikana, kun korkeapaine tuo pohjoisesta kylmää ilmaa. Lauantaina päivällä saattaa aivan eteläisimpään Suomeen sataa runsaasti lunta tai räntää, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan lauantaina on riski, että Suomenlahdelta saapuva lumisade sotkisi liikennettä etelärannikolla. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että runsain sade jää Suomen eteläpuolelle.

Lämpötila laskee alimmilleen maanantaina. Luvassa on melko kylmää pakkassäätä koko maahan.

Monta syytä Keski-Suomen lumisateisiin

Perjantaiaamun lumikaaos Keski-Suomessa johtui pienestä matalapaineen keskuksesta, joka on nyt liikkeellä kohti kaakkoa. Huutosen mukaan ilmamassa oli sopivan kylmää, joten sateet tulivat pääasiassa lumena ja räntänä.

Osasyitä liikennettä sotkeneeseen lumipyryyn olivat sopiva tuulen suunta, ilmakehässä ollut kosteus sekä Päijänteen ja sen itäpuolisten järvien suhteellisen lämpimät vedet, jotka nostivat lisää kosteutta alailmakehään.

Huutosen mukaan Joutsan havaintoasemalla tuli noin 25 senttimetriä lunta. Paikka paikoin Päijänteen alueella nelostien ja ysitien tienoilla lunta tuli jopa 20–30 senttiä.

Rekkoja jumissa vt9 Jämsän Juokslahdella menossa Jyväskylän suunnasta kohti Jämsää eli etelään. Henkilöautoliikenne sujuu paikan ohi.

Ensi viikolla sää lauhtuu jälleen

Meteorologi Matti Huutonen kertoo, että ensi tiistain tai keskiviikon aikana korkeapaine väistyy länteen ja etelästä virtaa lauhaa ilmaa tulevan viikon puolivälin tienoilla.

– Siinä vaiheessa lumet käytännössä sulavat pois koko maasta, Huutonen sanoo.