Valottoman pyöräilijän sakottaminen on vielä harvinaista – pimeät aamut ja illat lisäävät kuitenkin sakkomahdollisuutta

Ilman toimivaa valoa liikkuvalle pyöräilijälle voidaan määrätä 40 euron rikesakko. Toistaiseksi sakkoja on Pohjanmaalla kirjoitettu vielä vähän.

tieliikenneturvallisuus
Poliisi valvoo pyöräilijöitä lähiviikkoina tehostetusti.
Poliisi valvoo pyöräilijöitä lähiviikkoina tehostetusti.Mirva Ekman / Yle

Poliisi voi määrätä rikesakon pyöräilijälle, joka liikkuu pimeällä tai hämärässä ilman toimivaa valoa.

Pohjanmaan poliisin vanhempi konstaapeli, liikennepoliisi Ari Jussilan mukaan sakkoja on kirjoitettu toistaiseksi kohtuullisen vähän ja sakottamisen mahdollisuus on pyöräilijöillä melko huonosti tiedossa.

– Tähän vuodenaikaan aamut ja iltapäivätkin ovat pimeitä, joten riski saada rikesakko kasvaa, ellei varusteita löydy, Jussila sanoo.

Lain mukaan polkupyörässä on oltava valkoinen tai vaaleankeltainen etuvalo sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kiinteän etuvalon sijaan voi käyttää myös pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta.

– Esimerkiksi otsalamppu käy. Valon voi laittaa myös rintaan tai taskuun kiinni, missä se näyttää eteenpäin ja on sopivalla korkeudella, Jussila neuvoo.

Liikennepoliisit Ari Jussila (vas.) ja Juha Husari Pohjanmaan poliisista valvomassa aamuliikennettä Seinäjoella.
Liikennepoliisit Ari Jussila (vas.) ja Juha Husari Pohjanmaan poliisista valvomassa aamuliikennettä Seinäjoella.Mirva Ekman / Yle

Valo heijastimen lisäksi

Ari Jussilan mukaan lapsilla on kohtuullisen hyvät heijastimet. Myös paljon pyöräilevät panostavat poliisin havainnon mukaan heijastinliiveihin, valoihin ja pyöräilykypärään. Satunnaiset pyöräilijät ja esimerkiksi teini-ikäiset voisivat kuitenkin näkyä nykyistä paremmin.

– Heijastinliivi ja heijastimia on yleensä varusteena, mutta valo olisi hyvä lisä niihin, Jussila sanoo.

Monesti koiralla on paremmat heijastimet ja valot kuin ulkoiluttajalla.

Ari Jussila

Jussila muistuttaa myös koiranulkoiluttajia heijastimista.

– Monesti koiralla on paremmat heijastimet ja valot kuin ulkoiluttajalla. Koira vilkkuu ja näkyy, mutta ihminen ei ollenkaan.

Rikesakko on suurudeltaan 40 euroa. Se voidaan määrätä yli 15-vuotiaille. Poliisi valvoo lähiviikkojen ajan pyöräilijöiden näkyvyyttä ja polkupyörien kuntoa.