Finnair: Kellon siirtelystä ollaan luopumassa liian nopeasti – "suomalaisten lentomukavuus voi kärsiä"

EU-komission esityksen mukaan kellojen siirtäminen voi loppua jo ensi vuonna. Finnair pitää tätä liian nopeana muutoksena.

Talvi- ja kesäaika
Bag Drop piste lentokentällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Finnair toivoo suunniteltua pidempää siirtymäaikaa varsinkin tilanteessa, jossa osa EU-maista saattaa päätyä pysyvästi kesä- ja osa talviaikaan.

– Lentoliikenteen toimivuus Euroopassa perustuu siihen, että lentoyhtiöt ja lentoasemat ovat sopineet keskenään siitä, mitkä ovat ne laskeutumisajat, jolloin kukin lentoyhtiö voi kullekin lentoasemalla operoida. Jos aikavyöhykkeet muuttuvat, koko tämä kuvio pitää katsoa uusiksi. Se on aika iso työ, Finnairin mediasuhdejohtaja Päivyt Tallqvist toteaa.

EU-maiden uudet keskinäiset aikaerot saattavat hänen mukaansa vaikuttaa myös suomalaisten lentomukavuuteen.

– Suurilla lentokentillä, jonne kaikki haluavat lentää, ei välttämättä ole tarjolla kaikille lentoyhtiöille niitä halutuimpia aikoja, Tallqvist selittää.

Tämä koskee erityisesti pääkaupunkien päälentokenttiä.

Kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran lokakuussa 2019

Euroopan komissio antoi syyskuussa esityksensä kesäaikajärjestelystä luopumisesta. Komission mukaan kellojen siirtämisestä luovuttaisiin EU-maissa vuonna 2019.

Jäsenmaat saisivat komission mukaan itse päättää, jäävätkö ne pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Ilmoitus asiasta pitää tehdä komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä.

Kesäaikaan siirryttäisiin EU:n alueella viimeisen kerran sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen jäsenmaat joko jäisivät kesäaikaan tai siirtyisivät takaisin talviaikaan sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.

Lue myös:

Tiukka äänestystulos selvisi: Talviaika sai enemmän kannatusta

Kesäaika tietäisi valoisampia ulkoiluiltoja, talviaika tahdistaisi paremmin sisäisen kellon – kumpi pitäisi valita?

Pysyvä talviaikaan siirtyminen on Ylen lukijoiden suosikki – Selvitimme kumpaa opettajat, viljelijät ja hoitajat kannattavat

EU-komissio antoi esityksensä kesäajasta: kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna