Hyppää sisältöön

Syyrian ja Jordanian rajalla yli 50 000 ihmistä odottaa apua, nyt pakolaisleiriin iski hiekkamyrsky - Katso video

Ensimmäiset pakolaiset tulivat Rukbaniin jo vuonna 2014, ja leiri on ollut lähes täydellisessä motissa viime vuosina. Nyt YK yrittää toimittaa apua.

Hiekkamyrsky iski pakolaisiin Syyrian ja Jordanian rajalla
Hiekkamyrsky iski pakolaisiin Syyrian ja Jordanian rajalla

Syyriasta paenneilla ihmisillä on tukalat oltavat monin paikoin. Rukbanin epävirallinen pakolaisleiri on yksi tukalimmista paikoista. Rukbanin leirissä nähtiin keskiviikkona raju hiekkamyrsky. Tämä on vain viimeinen koettelemus alkeellisissa oloissa oleville ihmisille.

Noin 50 000 syyrialaista on pitkään ollut jumissa keskellä aavikkoa Syyrian ja Jordanian rajalla. Tiedot ihmisten määrästä vaihtelevat, Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan leirissä on noin 60 000 ihmistä.

Jordania pelkää Isisin soluttautujia

Jordania ei halua ottaa tulijoita vastaan, koska se epäilee, että heidän joukossaan on ääriliike Isisin soluttautujia. Vuonna 2016 rajalla tehtiin itsemurhaisku, josta epäiltiin leiristä tulleita Isisin taistelijoita.

Leirissä olevat ihmiset pääsevät käymään YK:n ylläpitämässä pienessä klinikassa, joka sijaitsee Jordanian puolella, mutta rajan ylittäminen on hankalaa

Jordania on lisäksi vaatinut, että leirille toimitettavan avun on tultava Syyrian kautta, mutta Syyria on estänyt avustuskuljetukset toistaiseksi.

Leirin lähistöllä myös Yhdysvaltain tukikohta

Yhdysvalloilla on alueella pieni, vuonna 2016 perustettu tukikohta, jota ympäröi 55 kilometrin turvavyöhyke. Vyöhykkeen sisällä sijaitsee myös Rukbanin leiri. Muun muassa Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja Rukbanin ongelmista. Yhdysvallat on puolestaan sanonut, että se ei estä avun toimittamista, ja syyttänyt Syyriaa. Kaikki osapuolet ovat vuoron perään syyttäneet toisiaan ongelmista. (siirryt toiseen palveluun)

Salakuljettajat ovat toimittaneet elintarvikkeita, mutta salakuljetettujen tuotteiden hinnat ovat kovia. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin avun saamiseksi leirille. Näyttää siltä, että Syyrian hallitus on nyt sallimassa avustussaattuen lähettämisen Rukbaniin.

Kello 15.25 lisätty tietoja Yhdysvaltain tukikohdasta ja osapuolten syytöksistä.

.
.