Verotus kiristymässä ainakin kolmessa Lapin kunnassa

Tuloveroon on tulossa ensi vuonna korotuksia ainakin Kemijärvellä, Rovaniemellä ja Savukoskella.

kunnallisverotus
Seteleitä ja mittanauha.
Vain Posio on Lapin kunnista ehtinyt päättää ensi vuoden verotuksesta.AOP

Kunnan- ja kaupunginjohtajat esittävät tuloveroon korotuksia Kemijärvellä, Rovaniemellä, Savukoskella ja Sodankylässä. Kemijärvellä ja Rovaniemellä tulovero olisi korotuksen jälkeen ensi vuonna 21,5 ja Savukoskella 22,75 prosenttia

Savukoskella kunnanhallitus jätti veronkorotuksen pöydälle viime viikolla.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kiistää, että veron korottaminen vähentäisi kaupungin vetovoimaa yritysten ja muuttajien silmissä.

– Ei se toistaiseksi minusta ainakaan ole vaikuttanut millään tavalla. Kaupunki on tänäkin vuonna kasvamassa liki 500:llä asukkaalla. Kun kaupungissa on hyvät palvelut ja se on viihtyisä asuinpaikka, ja näyttää että työllisyyskin lisääntyy niin veroprosentti on siinä tilanteessa marginaalista, Lotvonen sanoo.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Lotvosen esitystä veronkorotuksesta. Rovaniemi on korottanut tuloveroa viimeksi vuosina 2014, 2013 ja 2010. Kun Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät vuonna 2006, veroprosentti oli vielä 19. Vuonna 2008 se nousi 19,5:een.

Muonion kunnanvaltuusto puolestaan päättää ensi vuoden veroista maanantaina illalla.

Posio ehti ensin

Yle kävi läpi Lapin kuntien tuoreimmat päätökset ensi vuoden verotuksesta. Vasta osa kunnista oli käsitellyt asiaa kunnanhallituksissa.

Jos päätöksiä ei oltu vielä tehty, kysyimme kunnanjohtajilta sitä, mitä he aikovat ehdottaa kunnan veroiksi ensi vuonna.

Tuloveroprosentti on jäämässä nykyiselleen seuraavissa Lapin kunnissa: Enontekiö, Inari, Kemi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Salla, Simo, Tervola ja Tornio.

Lapin kunnista Posiolla valtuusto on jo ehtinyt päättää ensi vuoden veroista. Valtuusto nuiji nykyiset veroprosentit viime viikolla.

Tuloveroprosenttien lisäksi joissakin kunnissa on tulossa muutoksia kiinteistöveroihin. Esimerkiksi Muonio aikoo kaksinkertaistaa rakentamattoman asuintontin kiinteistöveron.

Pellon ja Ylitornion kunnanjohtajat eivät vielä halunneet kertoa omaa esitystään. Utsjoelta vastausta ei saatu.

KORJATTU JA OTSIKKOA MUUTETTU: Verot ovat kiristymässä kolmessa eikä neljässä kunnassa. Sodankylässä kunnanjohtaja esitti alunperin veronkorotusta, mutta muutti esitystään eikä veroa päätetty korottaa.