Närpiössä on käynnissä ainutlaatuinen suippopaprikan viljelykokeilu – "Riskit ovat suuret"

Suippopaprika on haastava viljeltävä.

vihannekset
Suippopaprika närpiöläisessä kasvihuoneessa.
Jarkko Heikkinen/Yle

NärpiöläinenTommy Sigg huokuu tyytyväisyyttä vastakerätyn suippopaprikalaatikon vieressä. Keinovalon alla kasvihuoneessa kasvatettu sato on talvikauden ensimmäisiä. Aiemmin suippopaprikaa on kasvatettu Närpiössä kahtena kesänä.

Tommy ja hänen veljensä Patrik kokeilevat suippopaprikan talviviljelyä noin hehtaarin kokoisella alalla. Veljekset muodostavat yhdessä 36 muun kasvihuoneviljelijän kanssa Osuuskunta Närpiön Vihanneksen.

– Tämä on nyt ensimmäinen kerta maailmassa kun suippopaprikaa kasvatetaan kasvihuoneessa valon alla. Riskit ovat suuret, sanoo Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist.

Suippopaprikapensaita närpiöläisessä kasvihuoneessa.
Suippopaprikapensaita kasvihuoneessa.Jarkko Heikkinen/Yle

Taimet eivät välttämättä viihdy keinovalon alla ja lisäksi uhkana ovat kasvitaudit. Yrittäjäveljesten taloudellinen riski on noin puoli miljoonaa euroa.

– Se kasvaa paljon tomaattia hitaammin ja on työläs hoidettava, koska kasvit on istutettu paljon tiheämmin kuin tomaatit, Dahlqvist kertoo.

Markkinoilla on tilaa

Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström kertoo, että suippopaprikan talviviljelyä ei lähdetty kokeilemaan suin päin.

Lundströmin mukaan paprikaa makeammalle ja pehmeämmälle suippopaprikalle on tilausta suomalaisissa ruokapöydissä.

– Sanotaanko että markkinanäkymät ovat lupaavat. Kuluttajien mielipiteitä suippopaprikasta on selvitetty ja rohkea viljelijä on lähtenyt kokeilemaan viljelyä, Lundström sanoo.

Suippopaprika on kaupan hyllyllä todennäköisesti ulkomaista kalliimpaa, mutta Lundström uskoo, että kotimaisuus on myyntivaltti.

Lämpöä kasvihuoneisiin bioenergialla

Vuonna 1957 perustetun närpiöläisosuuskunnan tuotevalikoimaan kuuluvat kurkut, tomaatit, paprikat ja chilit. Kasvihuonetuotteita osuuskunnalla kasvaa yhteensä 32 hehtaaria.

Ympärivuotinen kasvihuoneviljely vie paljon energiaa, ja talvella ulkomaisten vihannesten hiilijalanjälki voi olla pienempi kuin kotimaisten kasvihuoneessa kasvatettujen. Asiantuntijoiden mukaan hedelmien, vihannesten ja kasvisten valitseminen on kuitenkin aina vähäpäästöinen valinta.

Närpiössä energiankulutusta pyritään vähentämään monin tavoin. Vihanneksista 95 prosenttia kasvatetaan uusiutuvalla kotimaisella lämpöenergialla.

– Paljon on ennakkoluuloja tätä meidän alaa kohtaan, mutta esimerkiksi lämmityksessä käytetään pääosin uusiutuvaa kotimaista polttoainetta kuten metsähaketta, kaurankuoria ja jonkin verran turvetta, Lundström sanoo.

Valaistuksessa kasvihuoneissa hyödynnetään entistä enemmän LED-tekniikkaa. Närpiön Vihanneksen talvitomaateista yli 30 prosenttia kasvaa led-valojen alla.

Lisäksi logistiikkaketjuja voidaan Lundströmin mukaan tehostaa niin, että tuotteita saadaan kauppaan tehokkaammin.

Suippopaprikat myyntipakkauksessaan
Suippopaprikat myyntipakkauksessaanTuomo Rintamaa/Yle

Kuluttaja määrää tahdin

Jatkossa suippopaprikan viljelyalan päättää koeviljelyn onnistuminen ja kuluttajien kiinnostus.

– Kaikki on nyt kuluttajan käsissä. Meillä on hyvä tietämys siitä mitä kauppa haluaa. Kuluttaja määrää tahdin ja sen mukaan me kehitämme toimintaamme, Lundström sanoo.

Tuottajan näkökulmasta vihannesten myynti on muuttunut paljon viimeisten vuosien aikana.

– Teimme viisi vuotta sitten noin 200 000 kuluttajapakkausta ja tänä vuonna määrä kohoaa yli kymmeneen miljoonaan.