1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkola vaatii sote-menoihin miljoonaleikkauksia – Soite: Silloin on lakkautettava palveluita

Kaupunginhallituksen mukaan veronalennuksiin ei ole vielä varaa, Soiten takia kaupunki voi joutua repimään vielä budjettinsa auki.

talousarvioesitykset
Iäkäs nainen kulkee rollaattorin kanssa.
Yle

Kokkolan kaupunginhallitus näpäyttää budjettiesityksessään maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavaa Soitea leikkaamalla sille osoitettuja määrärahoja.

Taustalla on se, että Soite aikoo laskuttaa jäsenkuntiaan ensi vuonna aiottua enemmän. Soite lupaili vielä keväällä, että kuntien sotelasku pienenisi kolmella prosentilla. Nyt se on perääntymässä lupauksistaan ja aikoo säästää vain prosentin verran kuntien kuluista.

Kokkola ei katso tätä hyvällä, vaan vaatii lisäsäästöjä. Kaupunginhallitus laati perjantaina julkaistun budjettiesityksensä kolmen prosentin säästötavoitteen varaan. Kaupunginhallitus tehosti viestiään entisestään nokittamalla Soitea vielä 1,1 miljoonan euron lisäsäästövelvoitteella.

Kaupunginhallitus varasi 159 miljoonaa euroa Soiten kuluihin. Kaupungin mukaan se merkitsee selkeää sote-menojen kasvua tälle ja ensi vuodelle verrattuna vuoden 2017 tilinpäätökseen.

– Jos soite ei pysty tekemään tiukempaa budjettia, kaupunki joutuu avaamaan talousarvionsa vielä uudestaan, sanoo talousjohtaja Jari Saarinen.

Soite: Lisäsäästöt merkitsevät "uusia lepoloita"

Soiten vt. toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västin mukaan Soite joutuu tinkimään tavoitteistaan kohonneiden kustannusten vuoksi.

Kesällä havaittiin, että lastensuojelun kustannukset ovat nousseet yllättäen rajusti, tälle vuodelle on varauduttu noin 2 miljoonan euron lisäykseen. Keski-Pohjanmaalla lastensuojelumenot ovat perinteisesti olleet maan pienimpien joukossa, mutta nyt maakunta on pompannut lastensuojelumenoissa tilaston keskivaiheille.

Vammaispalveluissa puolestaan henkilökohtaisen avun kysyntä on kasvanut.

Soiten palkkakulut kasvavat ensi vuonna neljällä prosentilla.

Korkiakoski-Västin mukaan Soitelta vaaditaan kovia toimenpiteitä, jos se pyrkisi alkuperäiseen kolmen prosentin säästötavoitteeseen

– Meidän pitäisi tehdä huikeita toiminnallisia muutoksia, että pystyisimme kuittaamaan pelkästään palkankorotukset.

Jo nyt Soiten suunnitelma lakkauttaa Lepolan vanhainkoti Marinkaisissa on saanut lohtajalaiset ja kaupungin takajaloilleen. Soite pyrkii lisäämään Lohtajalla avohoitoa ja ostopalveluita, vanhuksia voidaan siirtää myös muihin yksiköihin.

– Jos halutaan vielä kireämpää taloutta ja pienempiä euromääriä, se tarkoittaa lainausmerkeissä uutta Lepolaa ja uusia kovia avauksia. Myös Perhon- ja Lestijokilaaksoissa puhutaan samantyyppisestä avohoidon vahvistamisesta, toteaa Korkiakoski-Västi.

Kokkolalla ei ole mahdollisuutta veronalennuksiin

Kaupunginhallitus ei nähnyt mahdollisuutta verotuksen alentamiseen vielä tänä vuonna. Talousarvioesitys on 3,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta kaupungin velka kuitenkin kasvaa.

Toivottuihin veronalennuksiin ei kaupunginhallituksen mukaan ole ensi vuonna varaa, vaan maakuntakeskusten kireintä verotusta pyritään keventämään vuonna 2020. Kokkolan tuloveroprosentti pysyisi näin ensi vuonna vielä 21,75:ssä.

Kaupunginjohtajan budjettiesitys muuttui vain vähän kaupunginhallituksen käsittelyssä. Soitelta vaadittavien lisäsäästöjen lisäksi investointiohjelmaa täydennettiin Ykspihlajan Potin 60 000 euron kunnostusrahalla ja vuodelle 2020 Marinkaisten päiväkodin 50 000 euron suunnittelumäärärahalla.

Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota maanantaina 19. marraskuuta. Soiten hallitus käsittelee omaa budjettiaan 5. marraskuuta.

Lue seuraavaksi