Endurolegenda Mika Ahola sai näköisensä muistomerkin: lujan ja sitkeän – oman tiensä kulkija rakasti pyöräänsä

Enduroajon moninkertaisen maailmanmestarin Mika Aholan muistomerkki paljastettiin perjantaina Hämeenlinnassa.

Mika Ahola
Pirjo Ahola (vas.) ja Marika Lodvonen Mika Aholan muistomerkin vierellä
Mika Aholan patsaassa on teksti LUPO, susi. Se, joka saalisti muut. Sellaisena Ahola tunnettiin. Äiti Pirjo Ahola (vas.) ja puoliso Marika Lodvonen olivat läsnä patsaan paljastustilaisuudessa Hämeenlinnassa.Timo Leponiemi / Yle

Mika Aholan puoliso Marika Lodvonen kiersi mukana endurokisoissa maailmaa yli kymmenen vuotta.

– Meillä oli aika selkeä työnjako: Mika hoiti ajamiseen liittyvät asiat ja minä kaiken muun. Pesin pyykit, laittelin ajokamat, hoidin ruokapuolen, paperiasiat, matkustusasiat ja Mika sai keskittyä ajamiseen sataprosenttisesti.

Ahola oli oman tiensä kulkija, joka rakasti pyöräänsä. Kaikki piti tehdä niin täydellisesti kuin mahdollista, aina, kaikessa.

– Kilpailuissa Mika halusi tietää missä mennään tuloksissa, niin minä kellottelin kuskien aikoja ja pystyin kertomaan, että nyt häviät tuolla osuudella. Seuraavalla kierroksella hän pystyi miettimään, mitä tekee väärin ja parantamaan ajoa.

Kun elämä kulkee hotellista toiseen, se on raskasta, mutta antaa myös paljon, Lodvonen kertoo.

– Hirveä määrä ystäviä ympäri maailmaa ja niin paljon kokemuksia, että ihan käsittämätöntä. Asuimme ensimmäiset kuusi, seitsemän vuotta Italiassa ja sen jälkeen Espanjassa. Hämeenlinnassa tuli vietettyä ehkä kuukausi vuodesta.

Marika Lodvonen ja Mika Aholan voittama mestaruuspokaali
Marika Lodvosen käsissä Mika Aholan voittopokaali Päijänne-ajosta vuodelta 1995. Palkintoja on rutkasti pajalla, jossa Aholan pyörää huollettiin. Kaikki sadat pokaalit eivät sinne tosin mahdu.Timo Leponiemi / Yle

Ahola eli ja ajoi täysillä

Legendaarisen Päijänneajon voittoon Ahola ajoi ennätykselliset kuusi kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 1993. Ensimmäistä maailmanmestaruutta piti kuitenkin odottaa vuoteen 2007 saakka. Ahola on vanhin maailmanmestaruuden saavuttanut kuljettaja eikä palo vuosien varrella vähentynyt. Kuudes maailmanmestaruus oli tavoitteena. Puolisolle jäi kiitollisuus upeasta yhteisestä elämästä.

– Hän eli jokaisen päivän kyllä niin täysillä ettei mitään rajaa. Ehti näkemään itsekin tosi paljon.

Ahola menehtyi harjoituksissa sattuneen onnettomuuden jälkiseurauksena tammikuussa 2012. Moninkertaisen maailmanmestarin perintö elää edelleen suomalaisessa moottoriurheilussa. Mika Aholan nimeä kantava muistorahasto tukee lupaavia nuoria endurokuskeja kohti maailmanmainetta.

– Siihen tarvitaan nuoria, jotka ovat valmiita tekemään töitä. Pitää pystyä lähtemään helmikuussa Etelä-Eurooppaan treenaamaan, se vaatii uhrauksia. Halu ja tahto pitää lähteä itsestä, muistuttaa Marika Lodvonen.

"Näyttää olevan ihan Mikan näköinenkin"

Muistomerkin paljastustilaisuuteen kokoontui reilut satakunta ihmistä harmaaseen lokakuun iltapäivään. Mika Aholan äiti Pirjo Ahola on ilahtunut poikansa saamasta muistomerkistä.

– Tuntuu mukavalta ja patsas näyttää olevan ihan Mikan näköinenkin. Mikalle näin jälkikäteen ajatellen tosi suuri kunnianosoitus.

Mika Ahola, kuvassa myös päivämäärät 13.12.1974 - 15.1.2012
Timo Leponiemi / Yle

Äidin kertoman mukaan Mika Ahola oli aina kaikesta innostunut, kaikki ihmiset huomioon ottava ja tasapuolisesti kohteleva. Vastapainoa ajamiselle löytyi kalastamisesta.

– Kalastus ja sukeltaminen ja musiikki kiinnostivat häntä, mielenkiintoa riitti moneen asiaan. Joka hetken Mika eli ihan täysillä. Enduro oli hänelle intohimo.

Mikä on äidin mielestä Mika Aholan antama perintö nuorille suomalaiskuljettajille?

– Kyllä ne siivet kantaa, jos uskoo tarpeeksi omaan unelmaansa ja tekee töitä sen eteen, sitähän se vaatii. Mika oli tosi kova tekemään työtä, pyörän säätämistä riitti, ja hän harjoitteli tosi paljon. Ilmaiseksi ei tullut mikään, se oli kovan työn takana.

Lujuutta ja sitkeyttä

Hämeenlinnan moottorikerhon entinen puheenjohtaja Juha Tuomi oli patsastoimikunnassa yhdessä idean isän Erkki Kuparisen ja kivimies Mika Kailan kanssa. Patsaan julkistamistilaisuudessa mieli oli tyytyväinen.

– Se oli pitkä ja kivinen tie ja kesti vähän yli viisi vuotta ideasta tähän hetkeen. Tällaiselle enduro-maailmanmestarille kuin Mika Ahola se on oikeus ja kohtuus, että häntä muistetaan jollain tavalla.

Mika Aholan muistomerkki
Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan Areenalle ulko-oven viereen pystytetty muistomerkki kertoo viisinkertaisen maailmanmestarin periksiantamattomuudesta. Tuomen mukaan patsas kuvaa suomalaista lujuutta ja sitkeyttä. Niitä löytyi Mika Aholasta.

– Urheilijana hän oli tinkimätön, kova reenaamaan ja perfektionisti. Kaiken piti olla tip top silloin, kun ajetaan. Kaikki muu unohtui, Tuomi tiivistää.