Kansainvälinen sotaharjoitus näkyy ja kuuluu Suomen rannikolla seuraavan kahden viikon ajan

Suomi johtaa Northern Coasts -harjoitusta jo kolmannen kerran. Harjoituksessa sotilaita on noin 3 600 ja he tulevat 13 eri maasta.

Kotimaa
Northern Coasts 18 -harjoitus näkyy Turun Aurajoella.
Petra Ristola / Yle

TurkuTuhannet sotilaat ja kymmenet alukset valmistautuvat parhaillaan Turussa Suomen rannikkoalueella käytävään kansainväliseen Northern Coasts 18 -sotaharjoitukseen (siirryt toiseen palveluun).

Harjoituksen tavoitteena on harjoitella merellisiä kansainvälisiä yhteisoperaatioita yksikkö- ja esikuntatasoilla kaikilla merisodankäynnin osa-alueilla. Samalla tavoitteena on kehittää monikansallisten joukkojen yhteensopivuutta erityisesti rannikko-olosuhteissa operoitaessa.

Sotilaita on 13 eri maasta, mutta harjoitus on erityisen tärkeä ruotsalais-suomalaiselle merelliselle taisteluryhmälle.

Rannikkolaivaston komentaja Erkki Mikkola.
Rannikkolaivaston komentaja Erkki Mikkola.Petra Ristola / Yle

– Harjoituksen tavoitteet on räätälöity taisteluryhmälle. Tämän takia muodostamme Ruotsin kanssa harjoituksen toisen merellisen taisteluryhmän, emmekä ole ottaneet muita maita tähän mukaan, sanoo rannikkolaivaston komentaja Erkki Mikkola.

Mikkola muistuttaa, että yksi ruotsalais-suomalaisen merellisen taisteluryhmän tehtävistä on avunanto muille maille.

– Se ei onnistu, ellemme osaa toimia muiden kanssa yhdessä, sanoo Mikkola.

Suomi johtaa kolmannen kerran Naton, EU:n ja Naton partnerimaiden vuosittaista Northern Coasts -yhteisharjoitusta. Harjoitukseen osallistuu noin 3 600 sotilasta ja kymmeniä pinta- sekä ilma-aluksia. Samanaikaisesti Norjassa on käynnissä Naton suuri Trident Juncture -harjoitus, johon osallistuu myös suomalaisia sotilaita.

Merivoimien komentaja Veijo Taipalus.
Merivoimien komentaja Veijo Taipalus.Petra Ristola / Yle

– Yhteneväisyyksiä on siinä mielessä, että olemme kohtuullisen lähellä toisiamme ja harjoittelemme samaan aikaan. Mutta, yhtenäisiä komentorakenteita meillä ei ole, sanoo merivoimien komentaja Veijo Taipalus.

Venäjä on tietoinen Itämerellä käynnissä olevasta kansainvälisestä Northern Coasts 18 -sotaharjoituksesta.

– Harjoituksen suunnittelu on aloitettu jo vuosi sitten, jolloin ilmoitettiin, että Suomi on järjestelyvastuussa. Venäjä ei ole osoittanut erityistä kiinnostusta näitä harjoituksia kohtaan, sanoo komentaja Taipalus.

Northern Coasts 18 -harjoituksen alus Turun Aurajoessa.
HMS Carlskrona Northern Coasts 18 -harjoituksessa Turussa.Petra Ristola / Yle

Harjoitus näkyy ja kuuluu rannikkoalueella maalla, merellä ja ilmassa. Merialueilla operoidaan Saaristomerellä, Pohjois-Itämerellä, Selkämerellä ja Suomenlahdella.

– Kovapanosammunnat tehdään Selkämeren alueella ja niin kaukana avomerellä, että sitä ei varmaankaan havaita, sanoo rannikkolaivaston komentaja Erkki Mikkola.

Suomen rannikon saaristokapeikot ja matalat vedet luovat sotaharjoitukselle omanlaisensa puitteet. Myös vuodenaika tuo omat haasteet, koska sää voi muuttua nopeasti.

– Navigointi merellisessä kelissä, kapeissa väylissä ja pimeässä on jo monelle aikamoinen suoritus, sanoo merivoimien komentaja Veijo Taipalus.

Northern Coasts 18 -harjoituksen aluksia Turun Aurajoessa.
Petra Ristola / Yle

Lue lisää:

Suurharjoitus tuo Suomen naapuriin 50 000 Nato-sotilasta: Sotilasliitto haluaa näyttää yhteisen puolustuksen voimaa