Analyysi: Helsingin pörssistä puhallettiin pois liiat ilmat

Viime aikaiset voimakkaat kurssimuutokset heijastelevat sijoittajan myyntiliipasimen olevan nyt erityisen herkkä.

Helsingin pörssi
Nasdaq kello Nasdaq First Finland markkinapaikalla Helsingissä keskiviikkona 28. helmikuuta 2018.
Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin pörssin viikko on ollut sijoittajalle kämmeniä kostuttava kokemus. Osakkeiden hinnat ovat heiluneet enemmän kuin pitkään aikaan.

Pörssin yleisindeksi on laskenut lokakuun alusta noin kymmenen prosenttia, mutta yksittäisten osakkeiden kohdalla pudotukset ovat voineet olla paljon rajumpia.

Viikon aikana koettiin muun muassa lääkeyhtiö Orionin huima kurssinousu, kun yhtiö julkaisi myönteisiä uutisia syöpälääkkeen kehitystyön edistymisestä. Seuraavana päivänä Orionin kurssi lähti suunnilleen yhtä voimakkaaseen laskuun.

Perjantaina kaivosteknologiayhtiö Outotec sai siipeensä todella rajusti, kun yhtiö kertoi pieleen menneestä uunitoimituksesta Saudi-Arabiassa. Outotecin osakkeen hinnasta leikkautui päivän aikana noin kolmannes.

Sijoittajat yliherkkinä

Kummassakin tapauksessa sijoittajien reaktio vaikuttaa poikkeuksellisen rajulta.

– Hermostuneessa markkinatilanteessa yhtiökohtaiset positiiviset tai negatiiviset uutiset menevät yleisesti sekaisin sen kanssa, mikä on yleinen osakemarkkinan tunnelma, eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo ottamatta kuitenkaan erikseen kantaa kumpaankaan tapaukseen.

Tavallisesti osakemarkkinat ovat silti herkin mittari sille, mihin suuntaan talous on kääntymässä.

Kuten oheisesta kuviosta huomataan, Helsingin pörssin osakkeiden arvostustaso on ollut toiseksi korkein neljän pörssin vertailussa. Arvostustasoa kuvataan yleisesti yhtiön osakkeen hinnan suhteella yhtiön tuloksentekokykyyn. Mitä isompi luku, sitä (yli)arvostetumpi on osake.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Helsingin ja muidenkin osakepörssien kohdalla eletään nyt hetkiä jolloin ilmeiset osakkeiden yliarvostukset korjataan lähemmäs realistisempaa tasoa.

Viime päivien odotuksia heikompiin tulosraportteihin reagoidaan siksi helposti antamalla osakkeen myyntikäsky.

– Todennäköisyys isoillekin korjausliikkeille on lisääntynyt sen takia, että meillä on takana poikkeuksellisen pitkä osakkeiden nousujakso, Mikko Mursula sanoo.

Ikäviä ja vieläkin ikävämpiä uutisia

Osakemarkkinoiden heilunta usein ennustaa myös laajempaa käännettä taloudessa. Syksyn edetessä negatiivisia merkkejä on alkanut kasaantua jonoksi asti: kauppasota ja kohoava korkotaso Yhdysvalloissa, Brexit ja Italian budjettivenkoilu Euroopassa.

Suurimmaksi osaksi on siis kysymys niin sanotusti poliittisista riskeistä, joiden kohdalla seuraavan askeleen ennustaminen on vaikeaa tai vieläkin vaikeampaa.

Kauppasodassa ei ole näkyvissä laantumista. Brexit-neuvottelut ovat umpisolmussa ja Italia pitää euro-aluetta varpaillaan ehkä vielä kuukausia. Jokainen kielteinen viesti heilauttaa osakemarkkinoita ja lopulta keikauttaa laivaa oikein kunnolla.

Tuottojen turvaaminen vaatii nyt sijoittajalta – salkun koosta riippumatta – päivittäistä seurantaa ja jokaisen merkin tulkintaa, että myynnit ja ostot osaisi ajoittaa oikein.

– Me seuraamme reaaliajassa salkkumme riskiasemaa. Jokainen uusi tieto otetaan mukaan, kun teemme päätöksiä salkun sisällöstä, Mikko Mursula kertoo.

Perjantaina Mursula joukkoineen saikin lisää synkkiä viestejä purtavakseen, kun teknologiateollisuus kertoi yritysten tilauspyyntöjen kasvun taittuneen syksyn aikana. Jo aiemmin rakennusteollisuus on kertonut, että ensi vuonna alan kasvu jää nollan tuntumaan.

Lue myös

Stora Enso, Neste ja Metso tulosparannukseen, eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotot putosivat

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?

Analyysi: Pörssikurssit lähtivät alamäkeen, korot ja kauppasota pelottavat sijoittajia – mutta mitä tekee pörsseille IPCC:n ilmastoraportti?