Muovin uusiokäyttö saa vauhtia uusista keräyspisteistä, Rovaniemellä ehkä keräyspakko kerrostaloihin

Rovaniemellä uusitaan jätehuoltomääräykset talven aikana.

kierrätys
Muovikasseja pinossa
Antti Haanpää / Yle

Lapissa on tällä hetkellä neljätoista Rinki-ekopistettä, joissa kerätään pakkausmuovia. Alkukevääseen mennessä uudet muovipuristimet saadaan Kittilän Leville, Kolariin, Sallaan, Savukoskelle, Pelkosenniemelle, Ivaloon ja Enontekiön Hettaan. Samalla Lapin olemassaolevat muovinkeräysastiat vaihdetaan puristimiksi.

– Aikataulu riippuu siitä, miten sähkövedot saadaan tehtyä nyt, kun talvi on tulossa vastaan, kertoo sopimusasiantuntija Taneli Lumiaro Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:stä.

Uudet muovinkeräyspisteet pystytetään Ringin ja paikallisen jätehuollon kuntayhtymän Lapecon yhteistyönä.

Samalla kun maakuntaan saadaan seitsemän uutta keräyspistettä, Rovaniemen Ounasrinteen keräysastia todennäköisesti viedään pois. Rovaniemen keskustasta on pidempään etsitty sopivaa paikkaa muovipuristimelle, mutta riittävän isoa tilaa ei ole löytynyt sen enempää Rinteenkulman ostoskeskuksen kuin kauppatorin Supermarketin kupeesta.

– Emme halua perustaa sellaista pistettä, jossa ei ole riittävästi kapasiteettia vaan se olisi joka maanantai sotkuinen, Lumiaro toteaa. Hänen mukaansa pakkausasetus ohjaa perustamaan keräyspisteen nimenomaan kaupan yhteyteen, joten muovipuristinta ei voi viedä minne tahansa, mistä tilaa löytyy.

Kierrätyspiste.
Keräysmuovi päätyy uusiokäyttöön esimerkiksi tiskiharjoihin ja parvekelaatikoihin.Toni Pitkänen / Yle

Uudet jätehuoltomääräykset viimeistään vuoden päästä

Rovaniemeläinen voi tällä haavaa viedä muovinsa kolmeen Rinki-ekopisteeseen, mutta tulevaisuudessa keräysastia saattaa löytyä oman talon jätekatoksesta. Rovaniemen, Ranuan ja Pellon jätehuoltoa hoitava Napapiirin Residuum Oy esittää taajama-alueelle kiinteistökohtaista muovinkeräystä.

Residuumin toimitusjohtaja Juha Torvinen ajattelee, että alaraja voisi kulkea viiden asunnon kokoisen kiinteistön kohdalla, kuten biojätteen keräyksessäkin.

– Jollain pitää lähteä liikkeelle. Myöhemmin pitää kerätä enemmän ja enemmän, koska EU-direktiivit määräävät, että materiaalin hyötykäyttöä pitää lisätä.

Taloyhtiöitä velvoittavista jätemääräyksistä päättää Rovaniemellä teknisen lautakunnan jätehuoltojaosto. Sen tehtävä on uudistaa kaupungin jätehuoltomääräykset talven aikana niin, että uusien määräysten mukaan eletään viimeistään vuonna 2020.

Rovaniemi kaukana kierrätystavoitteesta

Jätehuoltoasioissa esittelevänä virkamiehenä toimii kaupungininsinööri Olli Peuraniemi, joka sanoo olevansa muovinkeräykselle "kohtuu myötämielinen".

– Ilman muuta muovi on tämän hetken kova juttu. Muovinkeräyksen ottamista jätehuoltomääräyksiin puntaroidaan nyt, kun määräykset uusitaan. Kerrostaloihin se saattaisi istuakin, Peuraniemi toteaa.

Kyltti Prisman kierrätyspisteessä
Ensimmäinen Lapin uusista muovinkeräyspisteistä otetaan käyttöön Levillä marraskuussa.Johanna Sarjas / Yle

Valtakunnallinen tavoite on, että viimeistään vuonna 2023 kierrätetään 55 prosenttia yhdyskuntajätteestä. Rovaniemellä uusiokäyttöön päätyi viime vuonna 42 prosenttia, joten umpeen kurottavaa riittää.

– Polttoon menevissä kuormissa on eniten muovia ja biojätettä, joten niiden hyötykäyttöä tehostamalla voitaisiin päästä tavoitteeseen, Napapiirin Residuumin toimitusjohtaja Torvinen toteaa.

Taloyhtiöt kierrättävät myös vapaaehtoisesti

Jätehuoltomääräyksiä on muutettu viime aikoina eri puolilla Suomea niin, että muovinkeräyksestä on tullut pakollista tietyn kokoisille taloyhtiöille.

Turun seudulla raja kulkee 20 asunnon kiinteistöissä, Kokkolan seudulla 10 asunnon kiinteistössä ja Kainuussa muoviastia pitää pystyttää jo silloin, kun asuntoja on kolme tai enemmän.

Vaikka jätehuoltomääräyksiä muutetaan, kiinteistökohtainen muovinkeräys ei käytännössä vielä toimi kunnolla juuri missään.

– Kyllä se on alkutekijöissään, Torvinen toteaa.

Pääkaupunkiseudulla kiinteistökohtaista keräystä vasta harkitaan pakolliseksi, mutta toisaalta siellä taloyhtiöt ovat lähteneet vapaaehtoiseen muovipakkausten keruuseen niin innolla, että keräysastiat loppuivat hetkellisesti kesken.