Rakkaustarina työttömyydellä maustettuna – Kolmannen Naisen kappaleista syntyi musikaali, josta löytyvät kaikki elämän sävyt

Seinäjoen kaupunginteatterin uutuusmusikaali pohjautuu Pauli Hanhiniemen teksteihin. Pääosissa ovat Turo, Emma ja Kolmannen Naisen musiikki.

Kolmas Nainen
Reeta Vestman ja Olli Rahkonen
Tästä asti aikaa -musikaali pohjautuu Pauli Hanhiniemen ja Kolmas Nainen -yhtyeen klassikkokappaleisiin.

Seinäjoen kaupunginteatteri houkuttelee tänä syksynä erityisesti Kolmannen Naisen faneja. Syynä on perjantaina ensi-iltaan tuleva musikaali Tästä asti aikaa.

Musikaali ei kuitenkaan kerro Kolmannen naisen tarinaa, vaan rakkaustarinan. Käsikirjoituksen pohjana ovat olleet Pauli Hanhiniemen laulutekstit noin 30 vuoden ajalta.

Käsikirjoittaja Veera Tyhtilä kahlasi ensi alkuun läpi Kolmannen Naisen, Perunateatterin ja Hehkumon kappaleet kyseiseltä ajalta. Lopputuloksena oli Emman ja Turon karu ja arkinenkin rakkaustarina, johon mahtuu niin työttömyyttä, toivottomuutta kuin kaljaakin.

Vaikka lopputulos on ensin ehkä yllättäväkin, muusikko ja sanoittaja Pauli Hanhiniemi on lopputuloksen nähtyään tyytyväinen:

– En minulla ole mitään korjattavaa tai urputettavaa. Olen sitä mieltä, että Veera ja työryhmä ovat onnistuneet.

Ensi alkuun Hanhiniemeä ei suinkan viehättänyt ajatus, että hänen tekstejään sormeillaan.

– Ajatus sinänsä ei imarrellut, mutta toteutus kyllä. Se on hyvin kirjoitetu, soitettu, laulettu ja kerrottu tarina.

Pekka Siistoinen ja Pauli Hanhiniemi
Pauli Hanhiniemi (oik.) on tyytyväinen Pekka Siistosen Seinäjon kaupunginteatterille tekemiin musikaalisovituksiin.Anne Elhaimer/Yle

Vaikeat naiset

Musikaalin kappaleet on uudelleen sovittanut Pekka Siistonen. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleiden sovittamisesta näyttämölle.

Sovittajan vaikeuskerrointa ja työtä lisäsi se, että useassa kappaleessa miesäänelle sävelletyn laulun esittääkin nainen.

– Sehän tarkoittaa, että sävellajia pitää nostaa tai laskea. Kappaleen perusluonne muuttuu. Nämä ovat varsinkin kitarariffibiisejä, ja se ei enää vain soi, Siistonen miettii.

– Lähdin sovittamaan alkuperäisbiisejä kunnioittaen. Henki löytyy kaikista, hän vakuuttaa.

Vaikea rakkaus

Musikaalin rakkausparina nähdään Olli Rahkonen (Turo) ja Reeta Vestman (Emma), joiden rakkaus kokee vastuksia, mutta löytää toisensa lopulta. Käsikirjoitus yllätti molemmat positiivisesti.

– Tässä käsitellään kaikkia elämän sävyjä. On rosoisuutta, ei vaan glamour-elämää, Vestman sanoo.

– Arkisuus on kaunista, se viehättää, sanoo myös Rahkonen.

– Hyvin usein omissakin rakkaustarinoissa on ollut synkkiä sävyjä, on ollut kuolemaa ja hautajaisia. On käyty syvissä vesissä. Se on osa elämää. Rakkauteen kuuluu iloja ja suruja ja valintoja, halutaanko oikeasti olla toisen kanssa, Olli Rahkonen sanoo.

Lue lisää ja tee testi: Kasvoitko Kolmas Nainen -yhtyeen laulujen tahtiin? Testaa miten hyvin tunnet laulujen sanat