Eduskunnan sote-valiokunta ei saanut valmista vielä tänään – Krista Kiuru: "Maraton on melkein juostu"

Valiokunta jatkaa työtään reilun viikon päästä valinnanvapauslain parissa.

sote-uudistus
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 26. lokakuuta
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saanut vielä tänään valmiiksi mietintöjään maakunta- ja sote-uudistuksesta.

Valiokunta jatkaa työtään 6. marraskuuta, kun eduskunta palaa istuntotauolta.

– Viimeisiä viedään. Nyt on kyse viimeisestä rutistuksesta. Maraton on melkein juostu, ja viimeisen juomatauon jälkeen on loppumetrit jäljellä, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi kymmentuntisen kokouksen jälkeen.

Istuntotauon aikana valiokuntaneuvokset työskentelevät edelleen lain parissa. Loppurutistus koskee niin kutsuttua valinnanvapauslakia, joka määrää, miten sote-palvelujen valinnanvapaus toteutetaan.

Kiuru ei vielä ottanut kantaa siihen, milloin mietinnöt valmistuvat. Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta niiden on määrä edetä perustuslakivaliokuntaan.

Uudistusta on valmisteltu vuosikausia ja se on kompastellut vuodesta toiseen. Perustustuslakivaliokunta tyrmäsi kesällä 2017 siihen liittyvän valinnanvapausesityksen. Hallitus valmisteli uuden esityksen, jonka se antoi eduskunnalle maaliskuussa 2018.

Viime kesänä perustuslakivaliokunta edellytti edelleenkin merkittäviä muutoksia hallituksen keväiseen esitykseen. Näitäkin muutoksia sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt hallituksen linjausten mukaisesti.

Valiokunnan työmäärä on suuri ja toisaalta puolueet ovat syytelleet toinen toisiaan valokunnan työskentelyn viivästymisestä.

Juttua ja otsikkoa on päivitetty klo 19:07 Krista Kiurun kommenteilla.