Nokia ei rakennakaan yhtenäiskoulua Penttilänpuistoon – uusi koulu lukion tontille

Lukio siirtyisi Tampereen seudun ammattiopisto Tredun yhteyteen.

Nokia
Nokian lukio
Esityksessä Nokian lukion vanhat tilat puretaan ja jäljelle jätetään auditorio sekä liikuntasali.Juha Kokkala / Yle

Nokialla aiotaan kumota aikaisempia koulupäätöksiä. Yhtenäiskoulu rakennetaankin lukion tontille, eikä Penttilänpuistoon. Lukio taas siirtyy ammattiopisto Tredun yhteyteen. Näin esittää kouluinvestointiryhmä.

Kankaantaan koulu ja Nokianvirran koulu yhdistetään yhtenäiskouluksi. Se rakennetaan lukion tilalle ja valmistuu vuoteen 2023 mennessä. Kokoa pienennetään niin, että kouluun mahtuu 750 oppilasta.

Lukio puolestaan siirretään Tredun yhteyteen. Myös Tredun tiloissa on ollut ongelmia. Lukio siirtyykin Tredun Kankaantaankadun toimipisteen yhteyteen rakennettaviin vuokratiloihin. Tilat valmistuvat 2021 loppuun mennessä.

Lukion ja molempien koulujen vanhat kosteusvaurioituneet tilat puretaan.

Kouluihin ei rakenneta liikuntatiloja, mutta lukion tontille jätetään liikuntasali sekä auditorio. Liikuntatiloja vuokrataan yksityiseltä toimijalta. Yksityinen palloiluhalli sijoittuisi Penttilänpuistoon tai Tredun tontille Kankaantaankadulle.

Syy muutoksiin löytyy juuri Penttilänpuistosta. Yhtenäiskoulun rakentaminen puistoon on saanut niin paljon kritiikkiä, että hankeen pelätään viivästyvän jopa vuoteen 2027.

Toisaalta Tredu on edelleen kiinnostunut toimimaan lukion kanssa samalla kampuksella ja syntyvyys on Nokialla laskussa.

Vanhemmat ja henkilökunta esityksen kannalla

Kankaantaan koulun oppilaskunta on kannattanut esitystä, sen sijaan niukka enemmistö lukion ja Nokianvirran koulun opiskelijoista on suunnitelmaa vastaan. Vanhemmat sekä henkilökunta ovat suunnitelman puolella selkein numeroin kaupungin järjestämän kyselyn mukaan.

– Tehdyssä esityksessä yhtenäiskoulun sijainti säilyy edelleen hyvänä ja koulun yhteyteen jätettävät liikuntasali- ja auditoriotilat tulevat tehokkaaseen käyttöön. Lukion sijoittuminen Tredun tontille syventää ja monipuolistaa toisen asteen koulutuksen yhteistyötä sekä lisää niin lukiokoulutuksen kuin ammatillisenkin koulutuksen vetovoimaa Nokialla, todetaan kouluinvestointiryhmän esityksessä.

Vaihtoehto on investointiryhmän mukaan suunnittelu- ja rakentamisaikataulun suhteen nopeampi ja riskittömämpi. Heikkoutena on liikuntahallin etäisyys yhtenäiskouluun.

Muokattu suunnitelma on aiempaa 3,7 miljoonaa halvempi. Yhteensä investoinnit maksavat noin 50,6 miljoonaa.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Lue lisää:

Nokian palloiluhallille on vaikea löytää paikkaa riittävän läheltä kouluja

Mikrobivaurioinen Nokian lukio puretaan – vain auditorio ja liikuntatilat säilytetään

Yli 3600 koululaista aloittaa lukuvuoden evakossa Pirkanmaalla – katso tästä lähikoulusi tilanne