1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. irtisanominen

Työoikeuden professori: "Irtisanominen on jatkossakin kynnyksen takana eikä mikään vähäinen peruste riitä"

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen on tutkinut 40 vuotta työntekijöiden irtisanomisia.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo, että henkilökohtaisilla perusteilla tehdyissä irtisanomisissa jokainen tapaus on erilainen ja näin on jatkossakin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen katsoo, että yritysten kannattaa jatkossakin käyttää malttia, kun ne puntaroivat työntekijöiden irtisanomista henkilökohtaisilla perusteilla.

Koskinen arvioi, että hallituksen kompromissiesitys irtisanomislain muutoksesta helpottaisi jonkin verran irtisanomisia pienissä yrityksissä, mutta ei niin paljon kuin pienyrittäjät toivoivat.

– Minusta tässä on iso ero siihen, miten Suomen Yrittäjät ajatteli, että tämä asia menisi.

Vaikka yrityksen koko otettaisiin irtisanomisissa nykyistä enemmän huomioon, mitään automaattia pienten yritysten erilaiseen kohteluun ei Koskisen mukaan olisi luvassa.

Koskinen korostaa, että henkilökohtaisilla perusteilla tehdyissä irtisanomisissa jokainen tapaus on erilainen ja näin on jatkossakin.

On erilaisia rikkomuksia, erilaisia yrityksiä ja pienet yrityksetkin ovat aina erilaisia.

Professori Seppo Koskinen

– On erilaisia rikkomuksia, erilaisia yrityksiä ja pienet yrityksetkin ovat aina erilaisia. Nämä ratkaistaan aina yksittäistapauksellisesti.

– Minä olen tutkinut jo 40 vuotta näitä henkilökohtaisia irtisanomisia enkä ole vieläkään nähnyt yhtään samanlaista tapausta.

Koskinen katsoo, että yrittäjät ovat tähän asti irtisanoneet työntekijöitä vastuullisesti. Henkilökohtaisilla perusteilla on irtisanottu vuosittain noin 20 000 työntekijää.

Koskisen mukaan oikeuteen on viety noin 500–600 tapausta ja näistä osa on peruttu tai sovittu. Lopuista noin 300 riidasta suuri osa koskee isoja yrityksiä.

Minä olen tutkinut jo neljäkymmentä vuotta henkilökohtaisia irtisanomisia enkä ole nähnyt yhtään samanlaista tapausta.

Professori Seppo Koskinen

– Pitää luottaa siihen, että yrittäjät tästä eteenpäinkin ymmärtävät, että irtisanominen on jatkossakin kynnyksen takana eikä mikään vähäinen peruste riitä, hän sanoo.

Koskisen mukaan voi toki mahdollista, että pettyneet yrittäjät alkavat osoittaa mieltä irtisanomisaallolla.

– Nyt heidän (Suomen Yrittäjät) pitäisi olla todella tarkkoja siinä omassa neuvonnassaan, että ei lähdetä esittämään liian pitkälle meneviä ohjeita tämän uuden tilanteen pohjalta, Koskinen sanoo.

Henkilökohtaisilla perusteilla tehtävien irtisanomisten syitä voivat lain mukaan olla esimerkiksi epäasiallinen käytös työpaikalla, epärehellisyys tai luvaton poissaolo.

Lue myös:

Analyysi: Sekä ay-liike että hallitus hyötyisivät sovintoratkaisusta – "Tällä kasvojenpesuvedellä kummankin osapuolen naama pysyy puhtaana"

Sopu syntymässä irtisanomiskiistassa, lakkoja keskeytetään lauantaiaamuna – Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi lakiesityksen perusteluja

Työoikeuden professori kehuu hallituksen uutta esitystä irtisanomiskiistassa – "Sata kertaa parempi kuin aiempi"

Palkansaajajärjestöt valmiita keskeyttämään työtaistelut: SAK, STTK ja Akava hyväksyivät hallituksen uuden esityksen irtisanomislaista ehdollisesti

Analyysi: Maaginen numero 10 – Hallitus lupaa poistaa sen irtisanomislakiesityksestään, mutta riittääkö se ay-liikkeelle?