Analyysi: Alanko-Kahiluoto avasi vihreiden puheenjohtajapelin ja toi samalla esiin valintaan liittyviä jännitteitä

Ennakkospekulaatioita hallinneista nimistä ei olla kuultu vielä mitään, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Vihreä liitto
Puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg Vihreiden tiedotustilaisuudessa.
Puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoivat medialle Touko Aallon jättävän vihreiden puheenjohtajan tehtävät keskiviikkona 24. lokakuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Soitimme eilen vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenille – siis samoille päättäjille, jotka vajaan viikon päästä valitsevat puolueelle puheenjohtajan ainakin kesän puoluekokoukseen saakka.

Kyselimme paitsi puheenjohtajasuosikeista myös yleisistä tunnelmista valinnan alla.

Vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti pätkähomma, on puoluevaltuuskunnan jäsenillä edessään vaikea tehtävä.

Harkinta-aikaa on vähän, ehdokkaita ei ollut eilisiltaan mennessä ilmaantunut vielä lainkaan ja työnsarkaa riittäisi.

Ennen kesän puoluekokousta on luvassa vielä kolmet vaalit – tai ainakin kahdet – ja paljon poliittista vääntöä.

Valtuuskunnalta herui ymmärrystä hiljaisuudelle, mutta useat kokivat tilanteen myös haastavaksi.

Sisäinen keskustelu ja rauhallinen pohdintakin on tärkeää, mutta paineisessa tilanteessa niille ei voi varata loputtomasti aikaa.

Useampi toivoi ehdokkaita esille kuluvan viikonlopun aikana.

– Toivon pian ilmoittautumisia, mielellään jo tänään, kertoi eräs puoluevaltuuskunnan jäsen.

– Onhan se vähän hankalaa, että joutuu pohtimaan asiaa spekulointien perusteella. Olisihan se kiva, että joku tulisi ulos. Jos ei julkisesti, niin edes valtuuskunnan tyypeille, pohti toinen.

Pyyntöihin vastattiin pian. Ylen tietojen mukaan Outi Alanko-Kahiluoto ilmoitti eilen illalla puoluevaltuuskunnan jäsenille olevansa käytettävissä puheenjohtajan tehtäviin.

Tänään iltapäivällä hän kertoi siitä myös medialle.

"Onhan se vähän hankalaa, että joutuu pohtimaan asiaa spekulointien perusteella. Olisihan se kiva, että joku tulisi ulos. Jos ei julkisesti, niin edes valtuuskunnan tyypeille."

Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen Ylen toimittajalle

Alanko-Kahiluodon tiedotteesta voi etsiä niitä jännitteitä, joita puolueen puheenjohtajavalintaan liittyy.

Ne olivat varmasti esillä myös perjantaina, kun vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluehallitus tapasivat tilannekatsauksen merkeissä puoluetoimistolla.

Alanko-Kahiluoto painotti, että "tässä tilanteessa vihreät tarvitsevat puheenjohtajaksi kokeneen poliitikon", jonka voisi heittää turvallisin mielin esimerkiksi hallitusneuvotteluihin.

– Olen ollut mukana melkein kaikissa tilanteissa, joihin oletan puheenjohtajan joutuvan. Olen ollut neuvottelemassa hallitustunnustelijan kanssa, olen neuvotellut muiden puolueiden johdon kanssa ja olen neuvotellut vihreiden linjan mukaan Säätytalolla ja eduskunnassa, puheenjohtajaehdokas kertasi.

Ehkä hän halusi alleviivata pitkää kokemustaan verrattuna esimerkiksi veikkauslistojen kärkisijoilla keikkuneeseen Maria Ohisaloon. Puolueessa pohditaan varmasti paljon, kuinka kokenutta kipparia laiva vaatii juuri nyt.

Ja totesipa hän senkin, että kokemusta ja osaamista on "juuri sen verran kuin on mahdollista hankkia olematta vielä puheenjohtaja".

Myös tästä on puolueessa varmasti keskusteltu. Rotaation ja vastuun jakamisen nimeen vannovalle puolueelle olisi iso asia valita puheenjohtajaksi jo kertaalleen pallilla istunut – vaikka vain hetkeksi.

Täytyy silti muistaa, että vaikka moni mahdollisista ehdokkaista löytyy joko eduskuntaryhmän tai puoluehallituksen riveistä, juuri kenttää edustava puoluevaltuuskunta tekee lopulta valinnan.

Media on ollut ahkera veikkailemaan, millaisia juonia ja diilejä vihreiden hovissa on punottu Touko Aallon seuraajan valintaa varten. Mutta ainakin omiin silmiini strategisuus on puolueesta loistanut poissaolollaan sitten Aallon sairausloman alun.

Vihreistä kuittaillaan, että useat muut tuntuvat olevan paljon paremmin perillä puolueen sisäisitä valtapeleistä kuin kukaan jäsen tahtoo olla.

Puolueessa moni asia on rehellisesti aivan auki.

Siksi veikkaan, että Alanko-Kahiluodon ehdolle asettuminen ei ollut mikään puolue-eliitin kollektiivinen päätös.

Ensi viikon alkupuolella saatammekin nähdä lisää ilmoittautumisia, kun peli on nyt avattu. Eniten veikkailluista ja toivotuista ehdokkaista ei nimittäin olla kuultu vielä mitään.

– En ole ainakaan vielä sulkenut pois sitä, että voisin olla käytettävissä. Teen päätöksen jossain kohtaa ensi viikkoa, totesi edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö STT:lle tänään sunnuntaina.

– Me, joiden nimet ovat olleet julkisuudessa esillä, olemme myös paljon keskustelleet asiasta keskenämme, sanoi puolestaan kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

Entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen viestitti niin ikään STT:lle tekevänsä päätöksiä viimeistään tiistaina.

Kurkkasin tänään vihreiden avoimeen keskusteluryhmään Facebookissa, jossa saa heitellä toiveita seuraavasta puheenjohtajasta.

Maria Ohisalo johtaa, 355 äänellä. Seuraavana on edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö reilulla 200 äänellä. Niin ikään aikoinaan puhenjohtajana toiminut Pekka Haavisto on kolmas reilulla 125 äänellä. Alanko-Kahiluoto seuraa neljäntenä, noin 60 äänellä.

Lue lisää:

Outi Alanko-Kahiluoto ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan

Maria Ohisalo edelleen suosikki vihreiden johtoon, moni empii – Yle kysyi kannat valinnan tekevältä valtuuskunnalta

Kenestä vihreiden seuraava puheenjohtaja? Haavisto ei kieltäydy, Alanko-Kahiluoto "harkitsee vakavasti"

Onko joku heistä Touko Aallon seuraaja vihreiden peräsimessä? Katso viisi vaihtoehtoa

Analyysi: Touko Aalto astui liian suuriin saappaisiin liian aikaisin – uusi puheenjohtaja löytyy puolueen ytimestä