Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvostelee Belgian hävittäjäpäätöstä: ”Se on strategisesti vastoin eurooppalaista etua”

Myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi on ehdolla amerikkalainen F-35-hävittäjä.

Belgia
kaksi f-35 taistelukonetta
Belgia ostaa 35 amerikkalaista F-35-hävittäjää Yhdysvalloilta.Yonhap / EPA

Belgia kertoi torstaina, että se ostaa 34 uutta F-35A-hävittäjää. Eurooppalainen Eurofighter Typhoon kilpaili sen kanssa aivan loppumetreille saakka.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kommentoinut Belgian torstaista hävittäjäpäätöstä. Macronin mielestä amerikkalaisen hävittäjän osto on strategisesti vastoin eurooppalaista etua.

– Eurooppa ei ole vahva, ellei se ole todella suvereeni ja osaa suojella itseään. Täällä on nyt tarve kehittää aitoa eurooppalaista puolustuskykyä, Macron totesi.

Ranskan presidentti aikoo tehdä kaikkensa edistääkseen eurooppalaisten tarjousten menestymistä tulevissa sopimusneuvotteluissa.

Belgian pääministeri Charles Michel totesi, että hävittäjäkauppojen yhteydessä heille toimitetaan sekä eurooppalaista että yhdysvaltalaista tekniikkaa.

Belgialaiset ovat perustelleet hävittäjäpäätöstä myös sillä, että F-35:n myötä he pystyvät paremmin täyttämään sotilasliitto Naton yhteistyön vaatimukset.

Ranskan puolustusministeriö ilmoitti perjantaina, että Belgia ostaa Ranskalta 442 kappaletta Griffon- ja Jaguar-panssaroituja ajoneuvoja 1,5 miljardin euron arvosta. Kauppa oli odotettu ja se samalla vähensi jännitteitä kahden sotilasliitto Natossa olevan jäsenvaltion välillä.

Euroopan unioni aikoo kasvattaa puolustusbudjettiaan vuodesta 2021 lähtien. Se aikoo jakaa seitsemän vuoden aikana noin 13 miljardia euroa tutkimukseen sekä uusien laitteiden kehitystyöhön.

Lue myös:

Seuraavaan hallitukseen huolitaan vain hävittäjäkauppoihin halukkaat – 6 pohdinnan paikkaa miljardihävittäjistä ja poliitikoista

Puolustusfirmat neuvottelevat jo täyttä vauhtia hävittäjävalmistajien kanssa miljardiluokan yhteistyöstä – Hävittäjähanke tuomassa Suomeen rahaa ja työpaikkoja

Ohjuksia, torpedoja, hävittäjiä - Ruotsin aseteollisuus tavoittelee Suomesta kaikkien aikojen asekauppoja

Kenelle hävittäjämiljardit, kun Suomi lähettää tarjouspyynnöt viidelle? Tallenne puolustusministerin infosta katsottavissa

Lähteet: AFP