Meksiko tarjoaa apua Keski-Amerikan maahanmuuttajille – heidän on kuitenkin jäätävä kahteen eteläisimpään osavaltioon saadakseen apua

Yhdysvalloissa viranomaiset siirtävät Meksikon vastaiselle rajalle tuhat sotilasta.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Viisi hahmoa reppujen kanssa kävelee, taustalla pilvetön taivas.
Hondurasilaisia siirtolaisia matkaamassa Meksikossa kohti Yhdysvaltoja lokakuussa 2018.Maria de la Luz Ascencio / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa estää siirtolaisten pääsyn maahan. Presidentti on hermostunut tuhansien siirtolaisten karavaanista, joka vaeltaa parhaillaan halki Meksikon ja lähestyy Yhdysvaltain eteläisintä rajaa.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on valmis lähettämään sotilaallista apua Meksikon rajalle. Yhdysvallat tiukensi rajavalvontaansa jo keväällä sijoittaen rajavyöhykkeelle yli 2 000 rajavartijaa.

Nyt puolustusministeri haluaa lähettää uusia apujoukkoja rajalle tukemaan rajavartioiden työtä. Puolustusministeri Mattis on antanut valtuutuksen käyttää sotilaita ja sotilaallisia voimakeinoja rajalla.

Marraskuussa Yhdysvalloissa järjestetään välivaalit ja uusien siirtolaisten virta Meksikon suunnasta on republikaaneille sekä presidentti Trumpille poliittisesti arka asia.

Meksikolaiset haluavat auttaa tietyin ehdoin

Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto on luvannut maahanmuuttajille työmahdollisuuksia sekä heidän lapsilleen koulutusta. Heidän on kuitenkin rekisteröidyttävä ennen sitä paikallisille viranomaisille, jotta he voivat saada apua.

Meksiko tarjoaa sairaanhoitoa, koulutusta ja pääsyn tilapäisiin töihin, mikäli tulijat jäävät maan kahteen eteläiseen osavaltioon. Kyseessä on ensimmäinen yksityiskohtainen suunnitelma auttaa kotimaistaan paenneita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Suurin osa siirtolaisista on kotoisin Hondurasista. He ovat paenneet köyhyyttä ja väkivaltaa kotimaastaan. Osa siirtolaisista on jo keskeyttänyt vaelluksen.

Lue lisää:

Tutkijat Yhdysvaltain välivaalien alla: Jyrkkä sisäinen kahtiajako ei ole lientymässä – tilanne voi jopa pahentua

Yhdysvaltain armeijan joukkoja Meksikon rajalle – vain logistinen avustaminen sallittu

Trumpin uhkaus Keski-Amerikan valtioille: Leikkaamme tukia, koska ette estäneet siirtolaiskulkuetta

Lähteet: AP, AFP, Reuters