Hyppää sisältöön

Liisa Jaakonsaaren mukaan hallitus yritti tietoisesti näyttää ay-liikkeelle kaapin paikan – "Ratkaisu syntyi kuilun partaalla ja viimeisessä hädässä"

Liisa Jaakonsaari ja Mauri Pekkarinen kommentoivat irtisanomiskiistaa Ykkösaamussa. Konkaripoliitikoilla oli hyvin erilainen näkemys hallituksen toimintatavasta kiistassa.

Ykkösaamu
Ykkösaamu

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ja eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanailivat hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välisestä irtisanomiskiistasta TV1:n Ykkösaamussa.

Kiistaan saatiin sopu tai ainakin välirauha loppuviikosta, kun hallitus esitteli sovintoehdotuksensa. Palkansaajajärjestöt ovat kertoneet olevansa valmiita hyväksymään esityksen ehdollisesti ja keskeyttämään työtaistelut.

Liisa Jaakonsaari olikin tyytyväinen osapuolten kykyyn tehdä kompromissi. Hän kuitenkin totesi tuntuneen siltä, että hallitus pyrki tietoisesti näyttämään kaapin paikan ammattiyhdistysliikkeelle.

– Ikään kuin alamaisille sanotaan, että tässä on kaappi, Jaakonsaari kuvasi Ykkösaamussa.

Jaakonsaaren mukaan suomalaisen politiikan parhaita puolia on ollut se, että se pyrkii yhteistyöhön ja löytämään ratkaisuja. Irtisanomiskiistassa oli kuitenkin poikkeavia piirteitä.

– Tässä oli "von oben" eli ylhäältä halutaan sanoa, että ammattiyhdistysliike kuriin. Liberalismin pitkä linja on ollut, että ammattiyhdistysliike halutaan painaa maan rakoon, ja se ei ole Suomessa onnistunut. Tässä oli vähän sitä yritystä.

Mauri Pekkarinen näki asian toisin.

– Mielestäni Liisa katsoo asiaa brysseliläisten lasien läpi. Ajatus siitä, että ammattiyhdistysliikettä haluttiin kyykyttää, on vieras, Pekkarinen kuittasi.

"Ei ole kunniaksi suomalaiselle perinteelle"

Pekkarinen vihjaili haastattelussa, että SDP olisi tarkoituksella hakenut vielä eduskuntakauden loppuun irtisanomiskiistan kaltaista "isompaa operaatiota", koska puolue hyväksyi aiemmin kilpailukykysopimuksen.

– Vaikka demarit eivät olleet operaatioiden alkujuuret, se tuli aidosti ammattiyhditysliikkeistä, niin kyllähän siinä SDP:n tuki oli.

Irtisanomiskiistasta käydyn keskustelun loppupuolella Jaakonsaari kritisoi hallitusta vielä siitä, millä tavalla sopu lopulta saatiin aikaiseksi.

– Tosiasia on, että ratkaisu syntyi kuilun partaalla ja viimeisessä hädässä. Se ei ole kunniaksi suomalaiselle perinteelle ja käytännölle. Edelleen pidän kiinni siitä, että tässä oli kaapin paikan näyttämisen vimmaa.

Samana vuonna eduskuntaan – lähes 40 vuotta sitten

Konkaripoliitikkojen tiukka ajatustenvaihto ei tullut yllätyksenä, sillä molemmat kuvailivat toisiaan "kovaksi luuksi" jo ohjelman alussa. Kaksikko on aloittanut uransa eduskunnassa samana vuonna 1979.

– Muistan Mari Pekkarisen hyvin ärhäkkänä oppositiopolitikkona, kuvaili Jaakonsaari kollegaansa, kun tältä kysyttiin yhteisistä vuosista politiikassa.

Pekkarisen muistot olivat hyvin samankaltaisia.

– Aika kova depattivastus olit ja monta hyvää mittelöä on jäänyt mieleen, vastasi Pekkarinen.

Molemmat poliitikot ovat tällä hetkellä myös luopujia, sillä Pekkarinen on kertonut jättävänsä eduskunnan ja Jaakonsaari puolestaan europarlamentin. Tosin Pekkarinen on ilmoittanut, että Bryssel vielä kiinnostaisi ja hänet saatetaankin nähdä ehdolla eurovaaleissa.

Lue lisää:

.
.