Hyppää sisältöön

Itsenäisyysjulistuksen vuosipäivää juhlitaan Kataloniassa vaisuin tunnelmin – Aluejohtajan mukaan perääntyminen ei ole vaihtoehto

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Katalonia julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi.

Kuva: Maija Salmi / Yle

BARCELONA Itsenäisyysjulistuksen vuosipäivänä aamu alkoi sateisena eikä suuria protesteja nähty päivällä.

Kourallinen itsenäisyysmielisiä katalaaneja oli kerääntynyt presidentin palatsin edustalle vaatimaan oikeutta Espanjaa hallinneen diktaattori Francisco Francon uhreille Kataloniassa ja irtaantumista keskushallinnosta.

Samassa rakennuksessa aluejohtaja Quim Torra piti puolilta päiviltä puheen, jossa vaadittiin itsenäisyyttä.

Itsenäisyysjulistuksen vuosipäivä valkeni sateisen Katalonian presidentinpalatsin edustalla. Muutamaa mielenosoittajaa lukuun ottamatta paikalla oli lähes ainoastaan turisteja. Kuva: Maija Salmi / Yle

Quim Torran viesti oli selvä: perääntyminen ei ole vaihtoehto ja Katalonian kansa ansaitsee vapauden.

Samaa mieltä olivat paikalle tulleet aktivistit.

Itsenäisyysaktivisti, eläkeläinen Josep Viana on aluejohtaja Quim Torran kanssa samaa mieltä siitä, että Katalonia ei voi enää perääntyä itsenäistymispyrkimyksistä. Kuva: Maija Salmi / Yle

– Espanjan hallinto on tukahdutti viime vuonna sananvapauden ja demokratian Francon keinoin. Jo pelkästään siksi Katalonian pitää olla itsenäinen, julisti paikalle tullut Josep Viana ja viittasi poliittisiksi vangeiksi kutsumiinsa itsenäisyysliikkeen johtohahmoihin, joista yhdeksän on ollut vangittuna jo vuoden ilman oikeudenkäyntiä.

Heitä syytetään muun muassa kapinasta, josta voi saada jopa 25 vuoden tuomion. Syytelistalla on myös julkisten varojen väärinkäyttöä itsenäisyysäänestyksen järjestämiseksi.

Katalonia järjesti äänestyksen alueen itsenäisyydestä viime vuoden lokakuussa ilman Espanjan keskushallinnon lupaa.

Moni pettynyt Torraan

Vaisuun tunnelmaan itsenäisyysjulistuksen vuosipäivänä on syynsä.

Aluejohtaja Quim Torran suurista sanoista huolimatta Katalonian tie itsenäisyyteen on käytännössä tukittu. Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont elää maanpaossa Belgiassa, ja nykyinen aluejohtaja Quim Torra on epäsuosittu niin itsenäisyysmielisten kuin Espanjan yhtenäisyyttä kannattavien katalaanien keskuudessa.

Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat katalaanit näkevät Torran Puigdemontin sätkynukkena, jolla ei ole omaa tahtoa.

María José Bernete on pettynyt aluejohtaja Quim Torraan. Hänen mukaansa Torra ei ole ajanut itsenäisyyttä riittävän aktiivisesti. Kuva: Maija Salmi / Yle

Myös presidentinpalatsin edustalle tullut María José Bernete kertoo olevansa pettynyt Torraan.

– Hän ei ole vienyt itsenäisyyttä eteenpäin lupaamallaan tavallaan. Poliitikot ajattelevat vain vaalivoittoa, avain itsenäisyyteen on kansan käsissä, Bernete sanoo.

Berneten tapaan monet itsenäisyysmieliset syyttävät Torraa liian myötämielisestä suhtautumisesta pääministeri Pedro Sáncheziin, joka on pyrkinyt neuvottelemaan katalaanien kanssa itsehallinnon laajentamisesta.

Se ei itsenäisyyttä hamuaville katalaaneille enää riitä.

– Olemme kulkeneet pitkän matkan ja se pitää saattaa loppuun, Bernete toteaa.

Josep Vianan mukaan Katalonia ei voi enää koskaan luottaa Espanjan keskushallintoon.

– Olimme kahdeksan minuuttia itsenäisiä. Sitä ennen ja sen jälkeen meitä on ainoastaan nöyryytetty.

Itsenäisyysmielisten rintama on hajonnut

Myös Katalonian itsenäisyyttä ajavat puolueet painivat erimielisyyksien kanssa.

Vastikään itsenäisyysrintama menetti enemmistönsä parlamentissa, kun neljä Junts Pel Catalunya -puolueen vangittua tai maanpaossa elävää poliitikkoa kieltäytyi nimittämästä itselleen seuraajaa. Espanjan korkeimman oikeuden mukaan paikkaa ei voi pitää poissaolevana.

Kriisi on jakanut Katalonian kahtia. Itsenäisyyttä kannattaa noin puolet katalaaneista.

Barcelonalainen taksikuski Francisco Villaplana pelkää, että Katalonian itsenäisyys tuhoaisi alueen talouden. Kuva: Maija Salmi / Yle

Kaatosateessa kastuneita ihmisiä kuskaava taksikuski Francisco Villaplana on syntyperäinen katalaani ja barcelonalainen, mutta itsenäisyyttä hän ei haluaisi mistään hinnasta.

– Turismi on vähentynyt jo nyt ja monet yritykset siirtäneet päämajansa pois Kataloniasta. Lisäksi 80 prosenttia Kataloniassa tuotetuista elintarvikkeista myydään alueen ulkopuolelle. Itsenäisyys romahduttaisi talouden, Villaplana uskoo.

Hänen kuvailee itsenäisyysmielisiä romanttisiksi runoilijoiksi, joilla ei ole todellisuudentajua.

– Heidän ainoa agendansa on itsenäisyys, muusta he eivät ymmärrä mitään. Miksi tarvitsemme 2000-luvulla lisää rajoja?, Villaplana kysyy.

Lue myös: