Venäjä, Saksa, Ranska ja Turkki vaativat kestävää tulitaukoa Syyriaan ja vapaita vaaleja

Turkissa pidettyyn huippukokoukseen osallistuivat neljän maan päämiehet.

Syyria
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitävät toisiaan kädestä huippukokouksen tiedotustilaisuudessa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitävät toisiaan kädestä huippukokouksen tiedotustilaisuudessa.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän, Saksan, Ranskan ja Turkin päämiehet ovat puineet Syyrian tilannetta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin isännöimässä huippukokouksessa Istanbulissa. Maiden johtajat vaativat kestävää tulitaukoa Syyriaan ja maalle uutta perustuslakia vuoden loppuun mennessä. Lisäksi sodan runtelemaan maahan tarvitaan avustettuna vapaat ja rehelliset vaalit.

Erityisen huolestuneita neljän maan johtajat ovat Idlibin tilanteesta. Alueella on asunut arviolta kolme miljoonaa ihmistä. Heistä noin puolet on joutunut pakenemaan kodeistaan. Idlibin alue ympäristöineen on viimeinen kapinallisten linnake Syyrian vuonna 2011 alkaneessa sisällissodassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja ranskan presidentti Emmanuel Macron
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja ranskan presidentti Emmanuel MacronMaxim Shipenkov / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Venäjä ja Turkki ovat neuvotelleet sopimuksen pysyvän tulitauon saamiseksi. Macron painotti tiedotustilaisuudessa, että tulitauon on oltava vakaa ja kestävä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Turkki täyttää velvoitteensa Idlibibn sopimuksesta, mutta prosessi ei ole helppo. Venäjä aikoo jatkaa yhteistyötä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin istuvat pöydän ääressä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir PutinMaxim Shipenkov / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel painotti, että Syyrian kriisi ei ole vain sotilaallinen, vaan siihen on sisällytettävä myös poliittinen prosessi YK:n suojeluksessa. Syyriaan on saatava vapaat vaalit, johon kaikki syyrialaiset voivat osallistua.

Vuosia jatkuneessa Syyrian kriisissä jo yli 360 000 on kuollut ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Lue myös:

Syyrian ja Jordanian rajalla yli 50 000 ihmistä odottaa apua, nyt pakolaisleiriin iski hiekkamyrsky - Katso video

Määräaika umpeutui Syyrian Idlibissä, suursodan uhka kasvaa – Syyrian armeijaa vastassa olisi hurja joukko ääri-islamisteja

BBC: Syyrian sodassa on tehty yli sata kemiallista iskua

Kapinallisjoukot eivät ole poistuneet puskurivyöhykkeeltä Syyriassa

Turkki: Syyriaan suunniteltu puskurivyöhyke on tyhjennetty raskaasta aseistuksesta

Kapinalliset vetävät raskaita aseita pois puskurivyöhykkeeltä Syyrian Idlibissä

Lähteet: Reuters, AFP, AP