Hyppää sisältöön

Tämän tiedämme nyt Pittsburghin synagogan ampumavälikohtauksesta

Pittsburghin synagogan ampumavälikohtauksessa on kuollut 11 ja kuusi on haavoittunut.

Poliisi- ja hälytysviranomaisia Tree of Life -synagogan edustalla Pittsburghissa ammuskelun jälkeen 27. lokakuuta. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvalloissa lauantaina tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa on kuollut 11 ihmistä ja kuusi on haavoittunut Pittsburghissa. Poliisi on ottanut kiinni epäillyn ampujan. Hän on 46-vuotias mies.

Mies meni synagogaan aamupäivällä paikallista aikaa ja viipyi siellä noin 20 minuuttia. Hän ampui sisällä olleita ihmisiä Tree of Life -synagogassa Squirrel Hill –alueella Pittsburghissa. Lauantai on juutalaisille pyhäpäivä, joten rakennuksessa oli paljon väkeä ja useita eri tilaisuuksia käynnissä.

29 syytettä – kuolemantuomio mahdollinen

Pittsburghissa asuva mies oli eri lähteiden mukaan huutanut "Kaikkien juutalaisten on kuoltava" ennen kuin hän alkoi ampua. Mies haavoittui itsekin iskussa, mutta hänen kerrotaan olevan "kohtalaisessa kunnossa".

Kiinniotettua vastaan on jo nostettu 29 syytettä. Oikeusministeri Jeff Sessions totesi, että oikeusministeriö esittää syytteitä epäiltyä hyökkääjää vastaan "mukaan lukien kuolemanrangaistukseen johtavat syytteet". Sessions tähdensi, että maassa ei ole minkäänlaista sijaa uskontoon perustuvalle vihalle ja väkivallalle.

Pittsburghin poliisi ja muut viranomaiset jatkavat ampumavälikohtauksen selvittämistä synagogassa. Kuva: Vincent Pugliese / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan tässä vaiheessa ei ole tiedossa, että epäilyllä ampujalla olisi aiempaa rikostaustaa. Miehellä on ollut aseenkantolupa ja hänellä on ainakin kuusi tiedettyä ampuma-asetta, jotka hän on hankkinut vuoden 1996 jälkeen.

Mies oli melko aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Mies on kirjoittanut ja välittänyt väkivaltaisia viestejä. Hän kommentoi siellä muun muassa sitä, että presidentti Trump huomioi liikaa juutalaisia. Noin neljä tuntia ennen ampumista, mies kommentoi, että hän ei ole äänestänyt Trumpia, kirjoittaa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Trump puoltaa aseistettuja vartijoita ja kehottaa suruliputukseen

Presidentti Donald Trumpin mukaan synagogassa olisi pitänyt olla aseistetut vartijat. Trumpin mielestä hyökkäys oli paha antisemitistinen teko ihmisyyttä vastaan.

– Koko Amerikka suree juutalaisamerikkalaisten massamurhaa, Trump tviittasi.

Trump on kehottanut liittovaltion rakennuksia suruliputtamaan kunnioituksesta synagogan uhreille. Liput ovat puolitangossa muun muassa Valkoisessa talossa ja julkisilla paikoilla ensi keskiviikkona.

Isku on tuomittu myös Euroopassa

Isku on tuomittu myös Euroopassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi hyökkäystä "silmittömäksi antisemitistiseksi vihaksi". Merkelin mukaan kaikkien on noustava juutalaisvihamielisyyttä vastaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi vahvasti iskun ja välitti osanottonsa uhrien perheille.

Lue myös: