Herätys: Matkustajakone syöksyi mereen Indonesiassa, nirsoutta voi hoitaa, alkuviikko on kylmä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kartta.
Google

Matkustajakone syöksyi mereen Indonesiassa – koneessa oli 188 ihmistä

Indonesiassa Lion Air -lentoyhtiön matkustajakone on syöksynyt mereen. Koneessa oli 188 ihmistä. Pääkaupunki Jakartasta lähtenyt kone katosi pian nousun jälkeen. Merestä on löydetty koneen osia ja matkustajien tavaroita.

Lasten ruokapelkoja voidaan hoitaa

Lapsen ruokapöydässä nirsoilun taustalla voi olla uutuudenpelko. Uusien ruokien pelko eli ruokaneofobia saattaa pahimmillaan rapistuttaa lapsen ravinnonsaannin. Uutuudenpelkoa voidaan hoitaa sitkeällä altistamisella erilaisille ruoka-aineille sekä muun muassa kehumalla ruuan makua.

Toimittaja ja Maku-lehden päätoimittaja Satu Koivisto ja perhe ruokapöydässä, Helsinki, 23.8.2018.
Jari Kovalainen / Yle

Paperipomo muistelee viikkojen työtaistelua

Erilaiset työtaistelut ovat olleet tänä syksynä paljon esillä, kun hallitus ja ay-liike ovat ajautuneet kärhämään irtisanomislaista. Pyysimme Paperiliiton Jouko Ahosta muistelemaan vuonna 2005 ollutta Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työkiistaa, joka tuolloin pysäytti paperitehtaat viikoiksi.

Jouko Ahonen
Jouko Ahosta muisteli vuonna 2005 ollutta Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työkiistaa.Mauri Ratilainen / AOP

Mielenterveysongelmien hoito vaihtelee suuresti

Suomalaisten kokemukset mielenterveyskriisin hoitamisesta terveydenhuollossa vaihtelevat rajusti. Yle teki aiheesta verkkokyselyn ja sai terveydenhuollon asiakkailta satoja vastauksia. Avun saannin laatu vaihteli jopa saman paikkakunnan sisällä.

Kaupungin valoja, edessä verkkoaita.
Niko Mannonen / Yle

Merkelin hallitus sai kyytiä Hessenissä – hallituskumppani uhkaa lähdöllä

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien hallituskumppani SPD uhkasi sunnuntaina jättää koalition. Syy on, että hallituspuolueet kärsivät rökäletappion sunnuntaina järjestetyissä osavaltiovaaleissa Hessenissä. Vaalitulos ei tullut yllätyksenä, kirjoittaa Ylen Dan Ekholm analyysissaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli viikonloppuna Turkin huippukokouksessa. Taustalla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ransakan presidentti Emmanuel Macron.
Saksan liittokansleri Angela Merkel oli viikonloppuna Turkin huippukokouksessa. Taustalla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ransakan presidentti Emmanuel Macron.Michael Klimentyev / EPA

Brasilia saa äärioikeistolaisen presidentin

Äärioikeistolaisesta Jair Bolsonarosta on tulossa Brasilian seuraava presidentti. Bolsonaro on entinen armeijan kapteeni. Hän on avoimesti ilmoittanut ihailevansa Brasilian vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuurin aikaa. Hän on myös herättänyt huomiota nais- ja vähemmistövihamielisillä lausunnoillaan.

Brasilian seuraava presidentti on äärioikeistolainen Jair Bolsonaro.
Brasilian seuraava presidentti on äärioikeistolainen Jair Bolsonaro.Ricardo Moraes / EPA

Viikko alkaa aurinkoisena ja kylmänä

Viikko alkaa kylmässä ja laajalti aurinkoisessa säässä. Yöllä pakkasta on ollut koko maassa ja myös aamu on hyvin kylmä. Lumikuuroja liikkuu Suomenlahdella ja päivän aikana tuulen kääntyessä kaakon puolelle voi lumikuuroja ajautua etelärannikolle. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan iltapäivällä lumikuurot väistyvät vähitellen länteen. Lue säästä lisää täältä.

Sääennuste maanantaille 29. lokakuuta.
Sääennuste maanantaille 29. lokakuuta.Yle