Merkelin hallitus sai kyytiä Hessenissä – hallituskumppani uhkaa lähdöllä

Vaihtoehto Saksalle -puolue ja vihreät kasvattivat kannatustaan osavaltiovaaleissa.

Hessenin osavaltio
Saksan liittokansleri Angela Merkel oli viikonloppuna Turkin huippukokouksessa. Taustalla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ransakan presidentti Emmanuel Macron.
Saksan liittokansleri Angela Merkel oli viikonloppuna Turkin huippukokouksessa. Taustalla Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ransakan presidentti Emmanuel Macron.Michael Klimentyev / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien hallituskumppani SPD uhkasi sunnuntaina jättää koalition. Syy on, että hallituspuolueet kärsivät rökäletappion sunnuntaina järjestetyissä osavaltiovaaleissa Hessenissä.

Sosiaalidemokraatit syyttävät tappiosta liittohallituksen eripuraisuutta.

– Hallituksen tila on kestämätön, sanoi SPD:n pääsihteeri Andrea Nahles lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Nahelsin mukaan Merkelin hallituksen on löydettävä järkevä tapa toimia ja CDU:n suostuttava selkeään, sitovaan poliittiseen tiekarttaan.

– Vasta sitten voimme ottaa kantaa siihen, onko tämä hallitus vielä oikea paikka meille, hän kommentoi.

Sen jälkeen, kun koalition jäsenet vastahakoisesti suostuivat aiemmin tänä vuonna muodostamaan hallituksen, koalitio on kulkenut kriisistä kriisiin.

Noin kymmenen prosenttiyksikön romahdukset

Ovensuukyselyiden mukaan Merkelin CDU kärsi vakavan tappion Hessenin osavaltiovaaleissa.

Vaikka CDU pysyykin Hessenin suurimpana puolueena, se näytti menettäneen kannatustaan noin kymmenen prosenttiyksikköä ja oli ovensuukyselyiden mukaan saamassa 28 prosenttia äänistä. Sosiaalidemokraatit näyttivät saavan noin 20 prosenttia äänistä, melkein 11 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vaaleissa.

Kun Hessenin osavaltion äänestäjät valitsivat edellisen kerran lainsäätäjänsä vuonna 2013, CDU sai 38,3 prosenttia ja demarit 30,7 prosenttia äänistä.

Die Weltin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kannatustaan nostanut vihreät olisi aivan SPD:n kannoilla. Kannatustaan näytti nostaneen myös maahanmuuttoa kritisoinut Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue, joka sai tulosennusteen mukaan noin 13 prosenttia äänistä ja oli pääsemässä ensi kertaa osavaltion parlamenttiin.

Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että vihreät saisivat jopa yli kahdeksan prosenttiyksikön nousun edellisiin vaaleihihn verrattuna eli nyt noin 19,5 prosenttia äänistä.

CDU:n pääsihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer sanoi torstaina, että on mahdoton sanoa kuinka vakaana tilanne liittohallituksessa pysyy Hessenin vaalien jälkeen. Hän varoitti, että jos hallitus nyt kaatuu, se tarkoittaa uusia liittopäivävaaleja. Lausunto oli viesti mahdollisille koalition jättämistä miettiville poliitikoille niin CDU:n kuin SPD:n riveissä.

Tämänhetkisten kannatuskyselyiden mukaan sekä CDU että SPD saisivat tällä hetkellä vielä huonomman vaalituloksen kuin liittopäivävaaleissa viime vuonna.

Lue myös:

Ovensuukyselyt: Merkelin CDU-puolue kärsi tappion osavaltiovaaleissa

Merkelin asema on vaakalaudalla Hessenin osavaltiovaaleissa

Analyysi: Merkelin hallituksen ratkaisevat hetket edessä

Lähteet: AP, AFP