1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brasilia

Analyysi: Brasilian kansa on jakautuneempi kuin koskaan äärioikeiston voittaessa presidentinvaalit – ja tämän pelätään olevan vasta alkua

Brasilian presidentiksi nouseva äärioikeiston Jair Bolsonaron tulisi tuomita kaikki vihapuhe, jotta kansakunta voisi alkaa taas eheytyä, kirjoittaa Ylen Etelä-Amerikan toimittaja Erkka Mikkonen.

Jair Bolsonaron kannattaja kadulla Rio de Janeirossa 28. lokakuuta. Kuva: Carl de Souza / AFP

RIO DE JANEIRO Brasilian liput liehuivat ja laulu raikasi tuhansien keltapaitaisten joukon juhliessa vastavalittua, äärioikeiston presidenttiä Jair Bolsonaroa tämän kotitalon edessä. Samaan aikaan tämän vasemmistolaisen vastaehdokkaan Fernando Haddadin tukijat pidättelivät henkeään pelonsekaisin tuntein.

Vasemmiston presidenttiehdokas Fernando Haddad puhui kannattajilleen vaalituloksen varmistuttua Sao Paulossa 28. lokakuuta. Kuva: Nelson Almeida / AFP

Brasilian johtoon nousee nyt demokraattisessa maailmassa kaikkein oikeistolaisimmaksi presidentiksi kutsuttu ja äärikommenteistaan tunnettu mies. Bolsonaro voitti lopulta selvästi vaalit noin 55 prosentin kannatuksella.

Repivä ja aggressiivinen vaalikamppailu kuitenkin jakoi kansakuntaa entisestään. Brasilia on nyt jakautunut syvästi kahteen leiriin, jotka eivät halua kuunnella, saati sitten ymmärtää toisiaan.

Toisaalta suuri joukko brasilialaisia ei kyennyt valitsemaan kummankaan, harvinaisen epäsuositun ehdokkaan väliltä. Niinpä melkein kolmannes joko jätti äänestämättä tai äänesti tyhjää. Osuus on korkein sitten vuoden 1989, jolloin maassa pidettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit sotilasdiktatuurin kaaduttua.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Brasilian media raportoi tapauksista, joissa Bolsonaron kannattajat olivat hyökänneet heidän kanssaan eri mieltä ajattelevia vastaan. Bolsonaro kommentoi silloin, ettei voi ottaa vastuuta väkivaltaisesti käyttäytyvistä tukijoistaan. Hän on kuitenkin omalla vihapuheellaan yllyttänyt kannattajiaan toimimaan aggressiivisesti.

Vaalikampanjan loppuvaiheessa puhuessaan omilleen Bolsonaro lupasi panna vasemmistolaiset vastustajansa joko vankilaan tai ajavansa heidät ulos maasta. Samalla hän puhui puhdistuksesta, jollaista ei ole koskaan nähty Brasilian historiassa. Puhe kuulostaa erityisen karkealta maassa, jossa sotilasvallan aikana kidutettiin ja tapettiin tuhansia vasemmistolaiseksi syytettyjä kansalaisia.

Jair Bolsonaro äänestämässä Villa Militarissa, Rio de Janeirossa 7. lokakuuta. Kuva: Fernando Souza / AFP

Monet ovat huolissaan myös vähemmistöihin ja ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuvien hyökkäysten voimistumisesta. Bolsonaron mustamaalatessa ihmisryhmiä halventavilla kommenteillaan hän samalla rohkaisee ääriaineksia käyttämään entistä huolettomammin väkivaltaa niitä kohtaan.

Vaalituloksen selvittyä Bolsonaro vannoi Jumalan nimeen puolustavansa Brasilian perustuslain takaamaa demokratiaa ja vapautta. Lupaus on paikallaan, sillä Brasilian armeijassa upseerina palvellut Bolsonaro ihailee avoimesti sotilasdiktatuurin aikaa.

Moni on pelännyt hänen valintansa voivan johtaa maan luisumiseen takaisin sotilasvaltaan. Seuraavaksi Bolsonaron tulisi tuomita vihapuhe sen kaikissa muodoissaan ja ennen kaikkea näyttää asiassa esimerkkiä omalla toiminnallaan.

Vain tällä tavalla maailman neljänneksi suurimman demokratian äärimmäisen jakaunut kansa voisi alkaa eheytyä. Valitettavasti vain harva uskoo lähivuosien tuovan Brasilian ideologisesti ääripäissä olevia leirejä lähemmäs toisiaan. Päinvastoin moni katsoo Bolsonaron valinnan olevan vasta alku Brasiliaa entistä repivämmälle kehitykselle.