Piispalta tunnustus torniolaisten teokselle – vuoden kristillinen kirja on yhtä aikaa kaunis ja karmea

Tunnustuksen lisäksi torniolaiset Eeva Peura ja Tarja Tervahauta saivat teoksestaan 2000 euron rahapalkinnon.

Tornio
Eeva Peuran ja Tarja Tervahdaudan kirja Lapseni on poissa
Jutta Huovinen / Yle

Torniolainen surukirja on valittu vuoden kristilliseksi kirjaksi. Tunnustus julkistettiin viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla ja voittajan valitsi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

– Tämä kirja on pieni ja suuri, kevyt ja raskas, kaunis ja karmea. Tekstit ovat yhtäältä lyhyitä, helppolukuisia ja nopeita ja toisaalta päivän pysäyttäviä, arkea häiritseviä ja rauhaa järkyttäviä, perustelee Laajasalo valintaansa.

Hänen mukaansa kirjan kertomukset antavat erilaisissa surun vaiheissa oleville peilin äärimmäisen menetyksen tarkasteluun mutta myös oven selviämisen toivoon.

Kirja on syntynyt vertaistueksi

Torniolaisten Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan toimittama "Lapseni on poissa - kirja suruun" on syntynyt vertaistueksi ja vierellä kulkijaksi suruprosessiin oman lapsensa menettäneille ja heidän läheisilleen, mutta myös tueksi ammattiauttajien työhön.

– Toivomme, että palkinnon kautta kirja saa enemmän näkyvyyttä valtakunnallisesti ja siten kirjan tarvitseva, sureva ihminen, löytää sen helpommin, sanoo teologi Eeva Peura.

Palkitussa teoksessa oman tarinansa jakaa parikymmentä isää, äitiä, isovanhempaa ja sisarusta. Sen on kustantanut Kirjapaja. Teos voitti myös kilpailun yleisöäänestyksen.