Oulussa käynnistyy vertaistukiryhmä nuorille aikuisille digipelaamisen ongelmiin

10 prosentilla pelaajista on eriasteisia ongelmia pelaamisen suhteen: vaikeuksia koulussa, työssäkäynnissä tai sosiaalisissa suhteissa. Myös univaikeudet ovat yleisiä.

Oulu
pelaaja
Tutkijat arvioivat, että noin 1-2 prosenttia kaikista digipelaajista pelaaminen muodostuu varsinaiseksi riippuvuushäiriöksi.Jyrki Lyytikkä / Yle

Nuorille aikuisille eli 18-29-vuotiaille tarkoitettu digipelaamisen hallinnassa auttava vertaisryhmä käynnistyy Oulussa loppuvuodesta. Ryhmiä on jo muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.

Tietokone- ja konsolipelaajat saavat nyt ensimmäistä kertaa vertaistukea peliongelmiin.

Vertaisryhmäkokeilun takana on Sosiaalipedagogiikan säätiö, joka on pitkään tehnyt työtä myös rahapeliriippuvaisten parissa. Digipelaamisen hallintaa tukevia vertaisryhmiä ei aiemmin ole aikuisille ollut tarjolla.

Ryhmä on pelaajille, jotka haluavat uutta tekemistä pelaamisen rinnalle ja heille, jotka haluavat vähentää tai lopettaa digipelaamisen.

Riippuvuudesta voidaan puhua vasta sitten, kun pelaamiseen liittyvät ongelmat ovat jatkuneet yli vuoden ajan ja pelaamisen pakko häiritsee muun muassa sosiaalista elämää, työtä tai koulunkäyntiä sekä vuorokausirytmiä. Tutkijat arvioivat, että noin 1-2 prosenttia kaikista digipelaajista pelaaminen muodostuu varsinaiseksi riippuvuushäiriöksi. Tämä on pelaamisen yleisyyteen nähden vähän.

Kuitenkin noin 10 prosentilla pelaajista on eriasteisia ongelmia pelaamisen suhteen: vaikeuksia koulussa, työssäkäynnissä tai sosiaalisissa suhteissa. Myös univaikeudet ovat yleisiä.

Lue koko juttu: Tietokone- ja konsolipelaajat saavat ensimmäistä kertaa vertaistukea peliongelmiin – "Me ei olla tuputettu sitä, että sä pelaat liikaa"

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)