Maksuttomat influenssarokotukset alkavat – influenssatapauksia havaittu vasta muutama

THL:n ylilääkäri muistuttaa, että influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja.

influenssarokotteet
Henkilö rokotettavana sikainfluenssaa vastaan vuonna 2009.
Orestis Panagiotou / EPA

Suurin osa kunnista aloittaa riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset marraskuun alkupuolella. Tänä syksynä on toistaiseksi todettu vasta muutama influenssa A -tapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, THL muistuttaa tiedotteessaan.

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, minkä vuoksi rokote täytyy ottaa joka vuosi.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Arviolta 3–5 miljoonaa ihmistä maailmassa joutuu vuosittain sairaalahoitoon influenssan takia. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja tautia vastaan, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Influenssakausi on yleensä pahimmillaan tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Eläkeläisille ilmainen

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä lapsista ne, joiden ikä on kuuden kuukauden ja kuuden vuoden välillä. Samoin maksutta rokotetaan raskaana olevat naiset.

Rokotus on ilmainen niin ikään sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirille.

Maksutta rokotetaan myös varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, samoin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

Lisäksi rokotetta tarjotaan niille, jotka oleskelevat pitkään laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vastaanottokeskuksissa.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutettu voi käydä ottamassa sen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Terveyskeskukset tiedottavat alueellaan rokotusajoista ja -paikoista.

Aiotko ottaa influenssarokotteen? Keskustele aiheesta alla.