1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Katso, miten Suomi käyttää maksamasi verot – velkojen korkoihin menee enemmän kuin sotilaspuolustukseen

Ylen verolaskuri kertoo, että keskituloinen maksaa veroina kymppejä esimerkiksi ympäristönsuojeluun ja satasia maataloustukiin sekä julkisen velan korkoihin.

verotus
Yle verolaskuri 2018
Yle

Verot ovat suomalaisen hyvinvoinnin perusta. Tästä tuskin kukaan on eri mieltä, vaikka verotuksen tasosta, kohteista ja oikeudenmukaisuudesta käydään ikuista keskustelua niin valtaapitävien saleissa kuin kuppiloiden pöydissäkin.

Suomalaisia on verotettu jo vuosisatoja. Valtion, tuolloin kruunun, verotus alkoi jo 1200-luvulla. Jo sitä ennen (siirryt toiseen palveluun) oli kirkko vienyt kymmenyksiään.

Ylen verolaskuri kertoo, mihin vuonna 2018 verorahasi käytettiin – ja kuinka monta euroa juuri sinä olet sijoittanut kouluihin, eläkkeisiin, maataloustukiin tai ympäristönsuojeluun.

Verolaskurin ovat yhteistyössä toteuttaneet Yle ja Veronmaksajat.

Mikä verotuksessa yllätti? Mihin tulisi panostaa enemmän tai vähemmän? Osallistu keskusteluun artikkelin lopussa.

Aloita syöttämällä oma kuukausitulosi ja asuinkuntasi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen verolaskuri

Laskuri huomioi verot sekä pakolliset veronluonteiset maksut.

Syötä laskuriin vain palkkatulot, ei esimerkiksi eläkettä tai työttömyyspäivärahaa. Niitä verotetaan eri tavalla. Laskuri huomioi kuntaveron, valtioveron, Yle-veron, sairausvakuutuksen päivärahamaksun, työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkevakuutusmaksun sekä yleiset vähennykset. Laskurissa oletetaan, että käytät kaikki nettotulosi kulutukseen. Tiedot ovat suuntaa-antavia eikä laskurissa huomioida kaikkia verotuksessa tehtäviä vähennyksiä. Julkisten yhteisöjen menoista on poistettu negatiiviset menot. Laskuri perustuu vuoden 2018 tietoihin verotuksen ja maksujen osalta. Julkisten yhteisöjen menot perustuvat vuoden 2016 toteumaan. Vuosipalkka lasketaan kuukausipalkka * 12,5. Laskurilla ei voi laskea Ahvenanmaan kuntien tietoja. Yle ei tallenna vastauksiasi.Lähde: Verottaja, Tilastokeskus, Veronmaksajain Keskusliitto
Lue seuraavaksi