Nordea: Korkojen nousu iskee asuntovelallisiin jo keväällä

Prosenttiyksikön nousu tietää usean kympin nousua kuukausikuluihin, arvioi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Euribor
Kerrostalon parvekkeita Lappeenrannan Kimpisessä
Mikko Savolainen / Yle

Nollakorkojen aikakauden loppu häämöttää ja asuntovelalliset ja -sijoittajat voivat jo varautua korkojen nousuun, kertoo pankkikonserni Nordea. Sen arvion mukaan Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor kääntyy plussalle jo keväällä.

Korkojen nousu tuntuu asuntovelallisten kukkarossa keväästä alkaen, arvioi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

– Euroopan keskuspankinhan oletetaan lähtevän koronnostojen linjalle ensi vuoden lopulla, mutta tämä tulee näkymään asuntolainojen koroissa jo ennakoivasti, sanoo Kärkkäinen tiedotteessa.

Hänen laskelmiensa mukaan esimerkiksi 120 000 euron asuntolainassa yhden prosenttiyksikön nousu nostaa kuukausittaisia lainanhoitokuluja usealla kympillä. Kahden prosenttiyksikön nousu lisää kuluja yli sadalla eurolla, Kärkkäinen arvioi.

Korkojen nousu osuu suomalaisiin asuntovelallisiin Nordean mukaan monia muita maita nopeammin. Yli 90 prosenttia suomalaisista asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

– Nyt on asuntovelallisella hyvä hetki varmistaa, että oma talous on tasapainossa, kun tulevaisuudessa lainamenot kasvavat korkeampien korkojen takia, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan koronnousulla on vaikutuksia myös lainarahalla toimiville asuntosijoittajille.

– Lainakustannukset kasvavat, mikä luonnollisesti pienentää tuottoja.

Asuntomarkkinat eivät ole piristyneet toivotusti kesän jälkeen

Nordean mukaan asuntomarkkinat ovat kehittyneet tänä vuonna odotuksia heikommin. Kärkkäisen mukaan vaisu vuosi ollut sekä yllätys että pettymys, koska talouden yleisten indikaattoreiden kuten työllisyyden, ostovoiman ja kuluttajien luottamuksen kehitys on ollut myönteistä.

Kärkkäisen mukaan hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odoteltiin elpyvän syksyn tullen, mutta mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä näkynyt.

Nordea arvioi, että asuntojen hinnat ovat jatkaneet maltillista nousuaan. Hinnoissa näkyy kuitenkin alueellisia eroja: kasvukeskuksissa hinnat kohoavat, muualla kehitys on negatiivista.

Lisäksi hinnoissa on eroja pienten ja isojen asuntojen välillä siten, että yksiöiden hinnat karkaavat. Tämä johtuu pidempään jatkuneesta asuntosijoittamisen suosion kasvusta, joka on kohdistunut nimenomaan pieniin asuntoihin.