Mediatiedot: Löfven ei ole onnistunut kokoamaan Ruotsille hallitusta

Ruotsin valtiopäivien puhemies joutuu nyt ratkaisemaan, miten hallituksen kokoamista jatketaan, kun molemmat pääpuolueet ovat epäonnistuneet.

Ruotsin poliittiset puolueet
Stefan Löfven
Stefan LöfvenJanerik Henriksson / AFP

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ei ole onnistunut kokoamaan maalle uutta hallitusta kertovat Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) ja Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun) omiin lähteisiinsä viitaten.

Löfven tapaa tänään aamupäivällä valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin ja kertoo hallitustunnustelujensa edistymisestä. Tämän jälkeen Norlén tapaa kaikkien puolueiden edustajat ja pitää tiedotustilaisuuden hallituksen muodostamisen tilanteesta.

SVT:n mukaan tiedotustilaisuus olisi noin kello 17.30 Suomen aikaa.

Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan neuvottelutilanne ei ole muuttunut sen jälkeen, kun maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson yritti ennen Löfveniä neuvotella kokoon uuden hallituksen. Molemmat puolueryhmittymät, porvarillinen allianssi sekä vasemmiston ja ympäristöpuolueen blokki ovat pysyneet asemissaan.

Ongelmana on, että ryhmittymien voimasuhteet ovat käytännössä tasoissa. Vaa'ankielenä on oikeistopopulistinen Ruotsidemokraatit, jonka kanssa kumpikaan ryhmittymä ei halua tehdä yhteistyötä.

SR:n tietojen mukaan Löfven on yrittänyt irrottaa liberaaleja ja tai Keskustapuoluetta allianssista saadakseen enemmistöhallituksen syntymään. Tämä ei tiettävsti ole onnistunut.

Mitä jatkossa?

SVT:n ja SR:n politiikan toimittajat ovat puntaroineet, miten Norlén aikoo ratkaista tilanteen.

Vahvin veikkaus on, että kokoomuksen Kristersson saa uudelleen hallitustunnustelijan tehtävän, mutta samalla Norlén patistaa häntä kiirehtimään. Vaaleistahan on jo seitsemän viikkoa.

Norlén saattaa ehdottaa, että Kristersson tekisi hallituksesta ehdotuksen, joka sitten asetettaisiin valtiopäivien äänestykseen..

Kokoomuksessa elätellään toiveita, että esimerkiksi ympäristöpuolue voisi lähteä porvariston matkaan. Ympäristöpuolue on tehnyt kokoomuksen kanssa sujuvaa yhteistyötä Tukholman hallinnossa.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että keskustan puheenjohtaja Annie Lööf saisi neuvottelumandaatin. Lööf on tosin useaan kertaan sanonut, ettei halua pääministeriksi.