1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taideväärennökset

Päätös jättimäisessä taideväärennösvyyhdessä tänään – Tuleeko petoksista syytetyille jopa vuosien vankeustuomiot?

Oikeus päättää Suomen taidemaailmaa kuohuttavassa jutussa myös miljoonakorvauksista.

taideväärennökset
Kuvassa taideväärennöksiä, Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teokset.
Taideväärennökset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista, kuten kuvassa olevien Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teoksista.Keskusrikospoliisi

Monet kansakunnan kaapin päälle asetetut arvoteokset, esimerkiksi Helen Schjerfbeckin ja vaikkapa Pekka Halosen taulut, ovat viime vuosina osoittautuneet taitaviksi väärennöksiksi.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa valtaisassa vyyhdessä, jossa on puitu yli sataa syytekohtaa.

Syyttäjän mukaan väärentäjät ovat jäljitelleet pääosin kotimaisia ja ulkomaisia tunnettuja taiteilijoita, joiden teoksista on maksettu huutokaupassa suuria summia. Varsinkin yksityisille taiteen keräilijöille on syyttäjän mukaan myyty jopa väärennettyjä teoksia.

Syytetyt väittävät taulujen olevan aitoja

Helsingin käräjäoikeuden päätöstä odottavat 16 syytettyä ovat kiistäneet syytteet. Syytetyttyjen mukaan taulut ovat aitoja. Oikeus ottaa kantaa taulujen aitouteen Ateneumin asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Euroopan laajimpiin taideväärennösoikeudenkäynteihin kuuluvassa vyyhdissä on syytettyinä esimerkiksi taiteen kauppiaita, galleristeja, yksi konservaattori, huutokauppakamareiden entisiä nokkamiehiä sekä yksi elokuvatuottajaksi itseään kutsuva henkilö.

Aitoina taideteoksina on markkinoitu ja myyty muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Pekka Halosen, Ellen Thesleffin, Reidar Särestöniemen nimiin signeerattuja tauluja.

Maksimirangaistus petoksesta haussa

Vyyhdin niin sanotusssa Helsingin haarassa vaaditaan ankaria rangaistuksia. Yhdeksälle syytetylle haetaan ehdotonta vankeutta.

Syyttäjän kovin vaade on seitsemän vuotta ehdotonta vankeutta. Muut vankeusvaatimukset liikkuvat vuodesta kuuteen vuoteen.

Väärennettyjä tauluja on syyttäjän mukaan annettu myös lainojen vakuudeksi. Kun laina on jäänyt maksamatta, lainanantajan käsiin jäi kahden miljoonan euron velan vastikkeeksi väärennettyjä tauluja.

Myynnissä on ollut syyttäjän mukaan myös aitoja tauluja, joista perittiin huomattavaa ylihintaa. Esimerkiksi Helene Schjerfbeckin teos "Lyhdyn valoa Hyvinkäällä" myytiin syytteen mukaan 620 000 eurolla, vaikka sen käypä arvo olisi asiantuntijoiden mukaan ollut ostoajankohtana korkeintaan 300 000 euroa.

Väärennökseksi epäilty Reidar Särestöniemen taulu.
Poliisin takavarikoima väärennös Reidar Särestöniemen taulustaPoliisi

Poliisi: Rikoksentekovälineet olisi saatava pois kierrosta

Poliisi laski alun perin, että väärennettyjen taulujen kaupasta olisi koitunut jopa 11 miljoonan euron vahingot.

Summa kutistui, sillä osa oikeudenkäynnissä käsiteltävistä epäillyistä rikoksista katsottiin vanhentuneen. Syyttäjän mukaan vahinkoa on kertynyt kuitenkin useita miljoonia euroja.

Syyttäjän mukaan väärennöksiä on kaupattu sekä Suomessa että muualla Euroopassa arvostetuissa taidehuutokaupoissa.

Poliisi sanoo, että yksi oikeuden tärkeimpiä ratkaistavia asioita on se, mitä tauluille lopulta tapahtuu, jos oikeus katsoo niiden olevan väärennettyjä. Poliisi toivoo, että "rikoksentekovälineet" eli taideteokset tuomittaisiin valtiolle, jotteivat "mainiot väärennökset" lähde jälleen kiertoon.

Takkuisessa vyyhdissä myös muita haaroja

Väärennetyistä tauluista on tuomittu viime aikoina tuntuvia rangaistuksia myös muualla Suomessa.

Viimeksi kesällä Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi usealle vankeutta ja yli miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Pisin tuomio eli viisi vuotta ehdotonta vankeutta tuli törkeistä ja tavallisista petoksista sekä törkeästä väärennyksestä. Kolme muutakin sai ehdottomia vankeustuomioita.

Laajassa tauluväärennösjutussa oli myyty yli sata taulua kovaan hintaan. Huijauksisissa uhreja oli 30 ihmistä ja yritystä.

Lue myös:

Mikä tahansa taulu voi olla aito väärennös – kovia väitteitä taidekaupasta

Taideväärennökset tulevat harvoin julkisuuteen

Analyysi: Suomen suurin taideväärennössotku tekee lommon hyväuskoisuuteen

Miksi väärennetty taide menee kaupaksi? Taideasiantuntija: "Olemme suomalaisina tunnettuja siitä, että luotamme toistemme sanaan"

Suurta taideväärennösvyyhtiä kammataan oikeudessa auki vuosi – asiantuntemuksesta luvassa lihava riita

Lue seuraavaksi