Merkel vahvistaa: Ei asetu enää ehdolle puoluejohtajaksi eikä aio hakea uudelle kaudelle liittokanslerina

Merkel sanoi, että hän on valmis toimimaan liittokanslerina kautensa loppuun asti vuoteen 2021.

Angela Merkel
 Angela Merkelin tiedotustilaisuus -  ei asetu enää ehdolle puoluejohtajaksi
Angela Merkelin tiedotustilaisuus - ei asetu enää ehdolle puoluejohtajaksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel on vahvistanut, että hän ei aio hakea jatkokautta Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajana. Merkel on toiminut CDU-puolueen puheenjohtajana vuodesta 2000.

Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että hän on valmis toimimaan liittokanslerina neljännen kautensa loppuun, vuoteen 2021 saakka. Sen jälkeen hän ei aio asettua ehdolle liittokansleriksi.

Merkel lisäsi, että hän luopuu vuonna 2021 myös paikastaan liittopäivillä eikä hän aio tämänhetkisen kautensa jälkeen asettua ehdolle muihinkaan poliittisiin tehtäviin. Tällä Merkel mitä ilmeisimmin viittasi korkeisiin EU-tehtäviin.

Merkel oli tähän saakka painottanut, että jos CDU:lla on liittokanslerin tehtävä, se kuuluu puolueen puheenjohtajalle.

Voimahahmo Euroopassa koko 2000-luvun

Merkel on johtanut Saksaa liittokanslerina lähes 13 vuoden ajan. Lue tästä lisää Merkelin noususta Saksan ja Euroopan huipulle.

Aiemmin Merkel oli antanut ymmärtää, että hän pyrkisi vielä kahden vuoden jatkokaudelle puolueensa johtoon joulukuun puoluekokouksessa.

CDU valitsee uuden puheenjohtajan joulukuun puoluekokouksessa.

CDU kärsi suuren tappion Hessenin osavaltiovaaleissa viikonloppuna ja samoin sen sisarpuolue CSU Baijerin osavaltiovaaleissa.

Sanomalehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun)ounastelee, että vahvimpia ehdokkaita uudeksi puoluejohtajaksi voisivat olla CDU:n puoluesihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer, Saksan nykyinen terveysministeri Jens Spahn ja Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet.

Tiedotustilaisuus iltapäivällä

Yle seurasi Merkelin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seurannan voit lukea alta.

14.50 Tiedotustilaisuus päättyi ja mekin päätämme hetki hetkeltä -seurannan.

14.47 Merkel sanoi, että hän ei aio yrittää valita seuraajaansa vaan hyväksyy minkä tahansa puolueensa tekemän demokraattisen päätöksen.

14.43 Merkel arvioi, että Brexit ja Yhdysvaltain ja Venäjän jännitteet ovat kaksi pääteemaa, jotka työllistävät häntä liittokanslerikauden loppuajan.

14.41 Merkel sanoo päättäneensä jo ennen liittopäivien kesätaukoa, että ei aio enää asettua ehdolle puheenjohtajaksi. Hän sanoi, että oli alun perin suunnitellut ilmoittavansa asiasta ensi viikolla.

14.40 Merkel sanoo kertoneensa luopumispäätöksestään etukäteen CSU:n puheenjohtajalle Horst Seehoferille ja SPD:n puheenjohtajalle Andrea Nahlesille.

14.37 Merkel sanoi, että jos ennen vuotta 2021 pidettäisiin ennenaikaiset vaalit, hän ei asettuisi ehdolle liittokansleriksi.

14.32 Merkel toteaa kysymykseen vastatessaan, että Annegret Kramp-Karrenbauer ja Jens Spahn ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä puheenjohtajaksi. Hän ei halunnut asettua kenenkään ehdokkaan tueksi.

14.27 Merkel kiitti yleisöä ja siirsi puheenvuoron Hessenin pääministerille Volker Bouffierille.

14.26 Merkel sanoo myös, ettei hän aio hakea enää uudelle kaudelle liittokanslerina eikä hän asetu myöskään ehdolle seuraavissa liittopäivävaaleissa.

14.23 Merkel: Tänään on hetki avata uusi sivu. En asetu ehdolle CDU:n puheenjohtajaksi seuraavassa puoluekokouksessa joulukuussa.

14.20 Merkel: Baijerin ja Hessenin vaalitulokset ja hallituksen kiistat osoittavat, ettemme voi jatkaa kuin tähän asti.

14.20 Merkel: CDU:n puheenjohtajana ja liittokanslerina kannan vastuun niin onnistumisista kuin epäonnistumisista.

14.18 Merkel: CDU ei pystynyt vakuuttamaan äänestäjiä. CDU:n ja vihreiden koalitio sai kuitenkin enemmistön, todella pienen mutta silti.

14.16 Hessenin osavaltiovaalien tulos oli pettymys CDU:lle, sanoo Merkel.

14.16 Alamme seurata Merkelin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Merkel on juuri astunut lavalle.

Lue myös:

Nuorena Angela Merkel asui vallatussa talossa eikä tanssinut bileissä – Vaatimaton fyysikko kipusi huipulle älyllä, sinnikkyydellä ja tuurilla